SAD uložile 810 miliona dolara

Bez autora
Mar 20 2012

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u proteklih deset godina kroz različita ulaganja vredna više od 660 miliona dolara nastojala je da svi građani Srbije imaju korist od demokratskog društva. Od ukupno 810 miliona dolara koja je američka vlada uložila u Srbiju u protekloj deceniji, više od 660 miliona usmereno je kroz USAID.Osim što je radio na otvaranju radnih mesta, po pitanju investicija i izvoza, USAID je radio i na jačanju medija i udruženja građana u Srbiji, kako bi svi građani imali koristi od demokratskog društva.

SAD uložile 810 miliona dolaraAmbasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik izjavila je juče u Nišu da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u proteklih deset godina kroz različita ulaganja vredna više od 660 miliona dolara nastojala da „svi građani Srbije imaju korist od demokratskog društva“.

- Od ukupno 810 miliona dolara koja je američka vlada uložila u Srbiju u protekloj deceniji, više od 660 miliona usmereno je kroz USAID. Osim što je radio na otvaranju radnih mesta, po pitanju investicija i izvoza, USAID je radio i na jačanju medija i udruženja građana u Srbiji, kako bi svi građani imali koristi od demokratskog društva - rekla je Vorlikova na obeležavanju decenije rada USAID u Srbiji i 50 godina rada širom sveta.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric dodala je da je ova agencija u 32 opštine u Srbiji pomogla osnivanje centara za pomoć građanima, koji služe kao „šalteri za sve“ i omogućavaju da građani brže dobiju dozvole koje izdaje lokalna samouprava. Prema njenim rečima, USAID je „pomogao uspostavljanje bankarskog sistema, usvajanje zakona koji su doprineli jačanju pravosuđa i vladinih institucija i nastojao da žene, manjine i mladi postanu deo političkog procesa u Srbiji“.

Obeležavanju su prisustvovali i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, kao i Pejdž Aleksander, pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju i Danijel Rozenblum, koordinatorka američke pomoći inostranstvu u okviru Stejt departmenta. USAID je zvanično otvorio misiju u Srbiji 2001. godine. Agenciju je osnovao američki predsednik Džon Kenedi 3. novembra 1961. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik