Sistem javnih nabavki u BiH nastavlja se kontinuirano urušavati

Bez autora
Oct 21 2012

Devetomjesečna istraživanja banjalučkog Udruženja građana „Tender“ jasno ukazuju da se sistem javnih nabavki u BiH nastavlja kontinuirano urušavati. To najbolje potvrđuju pokazatelji da je broj otvorenih postupaka, kao jedino transparentnih i moguće najpoštenijih sveden na samo 33 posto, s ukupno oglašenih 4.774 nabavke, a istovremeno je potpisano ugovora u vrijednosti od 867 miliona. Poređenja radi, u 2008. godini otvoreni postupci su učestvovali sa čak 91 posto u ukupnoj strukturi provedenih javnih nabavki. Procijenjena vrijednost predmetnih javnih nabavki u odnosu na visine potpisanih ugovora sve je nerealnija, što utječe da 20 posto sredstava namijenjenih za javne nabavke ostaje godišnje neutrošeno, a najlošije stanje je u državnim organima gdje se taj odnos približava procentu od 50 posto, što predstavlja veliku finansijsku štetu po budžete ugovornih organa. Nastavlja se povećanje cijena ponuđačima za otkup tenderske dokumentacije i u analiziranom periodu nezakonito je naplaćeno vjerovatno više od 600 hiljada KM.

Sistem javnih nabavki u BiH nastavlja se kontinuirano urušavatiDevetomjesečna istraživanja banjalučkog Udruženja građana „Tender“ jasno ukazuju da se sistem javnih nabavki u BiH nastavlja kontinuirano urušavati, ukazao je danas Željko Grujić, generalni sekretar ovog udruženja građana.

- To najbolje potvrđuju pokazatelji da je broj otvorenih postupaka, kao jedino transparentnih i moguće najpoštenijih sveden  na samo 33 posto, s ukupno oglašenih 4.774 nabavke, a istovremeno je potpisano ugovora u vrijednosti od 867 miliona, kazao je Grujić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.
 
Poređenja radi, u 2008. godini otvoreni postupci su učestvovali sa čak 91 posto u ukupnoj strukturi provedenih javnih nabavki, naglasio je on.
 
Grujić naglašava da je procijenjena vrijednost predmetnih javnih nabavki u odnosu na visine potpisanih ugovora sve nerealnija, što utječe da 20 posto sredstava namijenjenih za javne nabavke ostaje godišnje neutrošeno, a najlošije stanje je u državnim organima gdje se taj odnos približava procentu od 50 posto, što predstavlja veliku finansijsku štetu po budžete ugovornih organa.
 
- Nastavlja se povećanje cijena ponuđačima za otkup tenderske dokumentacije i u analiziranom periodu nezakonito je naplaćeno vjerovatno više od 600 hiljada KM, tvrdi Grujić.
 
Razlozi za ovakvo loše i gotovo, kako kaže, neodrživo anarhično stanje leži u drastičnom smanjenju transparentnosti i efikasnosti u provođenju postupaka, što za posljedicu ima neminovno nekontroliran odnos prema trošenju javnih sredstava u mnogim ugovornim organima u kojima su „najodgovorniji sve skloniji korupciji“.
 
- Pored određenih manjkavosti i nepreciznosti u zakonskim odredbama, osnovni razlozi su isključivo u nezakonitom radu i postupanju triju ključnih institucija, Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH, koji su pod snažnim uticajem koruptivnog lobija i kao takvi godinama se krajnje tolerantno odnose prema sve brojnijim pojedincima iz privatnog i javnog sektora opredijeljenih za korupciju, podstičući i ohrabrujući ih na nezakonite koruptivne radnje. Tako uspostavljen koruptivni sistem destrukcije, omogućuje godišnje prelijevanje u privatne džepove više od 700 miliona KM, ponovio je generalni sekretar ovog udruženja građana.
 
Dodaje i da navedena izuzetno značajna sredstva, pogotovo u ovo vrijeme naglašeno prisutne ekonomske krize, ne bi smjela služiti samo bogaćenju bogatih i privilegovanih, već privrednom razvoju i rješavanju suštinskih egzistencijalnih problema najugroženijih kategorija stanovništva.
 
Radikalan zaokret ka uspješnom i efikasnom prevazilaženju i rješavanju koruptivnog stanja u javnim nabavkama, UG Tender vidi u hitnom donošenju novog isključivo antikoruptivnog Zakona o javnim nabavkama, koji bi morao da sadrži stavove iz Direktiva EU, najbolja antikoruptivna rješenja iz zakona naših susjeda i drugih zemalja, održavajući svakako i naše specifičnosti i aktuelno nezahvalno stanje u ovoj oblasti.
 
- Sve navedeno u suštini je sadržano u rješenjima i mehanizmima koja je u svojim amandmanima na predloženi Nacrt novog Zakona kao i drugim dokumentima ponudio UG Tender, a iza kojih osim relevantnih kontrolnih organa stoji i stručna javnost kao i nevladin sektor, istakli su predstavnici „Tendera“.
 
Na pres-konferenciji je Rajko Kecman, potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja građana „Tender“ istaknuo i da je ključna uloga civilnog društva u osposobljavanju i jačanju institucija sistema, a time i pravne države.
 
Također i Milorad Vulić, predsjednik Nadzornog odbora Udruženja građana „Tender“ govorio je o dvije konkretne nezakonito provedene javne nabavke, s, kako je ustvrdio, nezakonitim postupanjima ugovornih organa, Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik