Slobodna zona Pirot među 50 najboljih u svetu

Bez autora
Jul 16 2012

U Pirotu je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rangiranja svetskih slobodnih zona za ovu i 2013. godinu. Rangiranje je sproveo FDI Inteligence, deo Financial Times Ltd, kao najveći centar za ocenjivanje direktnih stranih investicija u svetu.Rezultate je, kroz analizu potencijala investicionih lokacija sa najvećim pogodnostima za investiture, objavio FDI Magazin, obrazlažući podatke pristigle iz 600 slobodnih zona raspoređenih u više od 100 zemalja sveta.

Slobodna zona Pirot među 50 najboljih u svetuU Pirotu je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rangiranja svetskih slobodnih zona za ovu i 2013. godinu. Rangiranje je sproveo FDI Inteligence, deo Financial Times Ltd, kao najveći centar za ocenjivanje direktnih stranih investicija u svetu.

Rezultate je, kroz analizu potencijala investicionih lokacija sa najvećim pogodnostima za investiture, objavio FDI Magazin, obrazlažući podatke pristigle iz 600 slobodnih zona raspoređenih u više od 100 zemalja sveta. Ocenjivanje je sprovedeno na osnovu pet kategorija - pogodnosti poslovanja, izgrađeni objekti i infrastruktura, ekonomičnost i uštede u poslovanju, transportne veze i promocija zone.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije (PKS), na listi najatraktivnijih mesta za investicije predstavljeno je prvih 50 lokacija u svetu među kojima se nalaze 23 zone sa područja Ujedinjenih Arapskih Emirata, četiri iz Poljske, tri iz Letonije, dve iz Srbije, po jedna iz Rusije, Hrvatske, Makedonije i Engleske, odnosno ukupno 13 iz Evrope.

Slobodna zona Pirot na listi 50 najboljih zona sveta nalazi se na 41. mestu, a direktor Slobodne zone Pirot, dr Dragan Kostić, rekao je da su prijatno iznenađeni ovim rangiranjem i visokim 41. mestom na listi najboljih zona u svetu.

Prema njegovim rečima, Slobodna zona Pirot je koncipirana upravo po ugledu na sve ove zone u svetu. Pogođeno je ono što se radi u svetu i to je do sada najveći uspeh Slobodne zone otkako ona postoji, dokaz kvaliteta i standarda koje ispunjava na svetskom nivou. On dodaje da će ovo priznanje biti referenca za sve buduće investitore.

Izvoz Slobodne zone Pirot u prošloj godini bio oko 200 miliona evra, a promet 450 miliona evra. Korisnici Slobodne zone Pirot koja radi od 1996. godine oslobođeni su mnogih dažbina poput neplaćanja PDV-a, carine i brojnih olakšica za izgradnju pogona. Osim PDV-a i carine, korisnici Slobodne zone Pirot su potpuno oslobođeni plaćanja nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, komunalnih taksi, dobijanja urbanističkih dozvola i saglasnosti, odobrenja za gradnju, kao i naknada za priključke na vodovodnu, toplovodnu i kanalizacionu mrežu.

U režimu Slobodne zone Pirot posluje stotinak domaćih i stranih kompanija koje se bave trgovinom i devet proizvodnih fabrika.

Prema rečima Kostića, najveća je fabrika auto guma “Tigar Tajers” francuskog “Mišelina”, zatim Korporacija “Tigar” i nekoliko malih i srednjih preduzeća, u režimu Slobnodne zone posluje i Industija odeće “Prvi maj” koja je u procesu restrukturiranja, a obuhvaćen je i industrijski park.

Slobodna zona Pirot se prostire na 100 hektara kompletno infrastrukturno opremljenog zemljišta, a, kako ističe Kostić, razmišlja se o njenom proširenju i novoj lokaciji koja bi se ponudila investitiorima na Koridoru 10.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik