Španski tramvaj na novobeogradskim šinama

Bez autora
Jun 12 2011

Prvi tramvaj iz Španije koji je u naš grad stigao početkom maja juče je „prokrstario” novobeogradskim šinama, a u redovnom tramvajskom saobraćaju biće u avgustu i trebalo bi da vozi Bulevarom kralja Aleksandra. Novi tramvaj proizvođača KAF potpuno je drugačiji od onih kojima se sada prevoze Beograđani.U to su se u toku promotivne vožnji uverili Dragan Đilas, gradonačelnik, i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada.

Španski tramvaj na novobeogradskim šinamaPrvi tramvaj iz Španije koji je u naš grad stigao početkom maja juče je „prokrstario” novobeogradskim šinama, a u redovnom tramvajskom saobraćaju biće u avgustu i trebalo bi da vozi Bulevarom kralja Aleksandra.

Novi tramvaj proizvođača KAF potpuno je drugačiji od onih kojima se sada prevoze Beograđani. U to su se u toku promotivne vožnji uverili Dragan Đilas, gradonačelnik, i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada.

– Kao što smo obećali, ulažemo mnogo sredstava u javni gradski prevoz. Kupili smo 30 novih tramvaja, u 114 autobusa u toku leta biće ugrađena klima, a želimo da kupimo još 250 novih autobusa. Činimo sve da bi se građani vozili udobnije i bolje. Rekli smo da će svake godine priča o gradskom saobraćaju biti drugačija i siguran sam da se to vidi. Očekujemo da ćemo u sledećih nekoliko godina kompletno završiti obnovu voznog parka i klimatizaciju svih vozila. Beograđani već sada mogu da se voze na način koji zadovoljava osnovne standarde – istakao je Đilas.

Niskopodni, klimatizovan „španac” ima 77 mesta za sedenje, a ukupno može da primi 242 putnika, tri vrste kočnica, unutrašnjosti od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala video-nadzor sa šest kamera, „tač-skrin” kontrolnu tablu, glasovno-vizuelnu najavu stanica, noseću konstrukciju od aluminijuma, umesto retrovizora postoje dva monitora koji prenose sliku sa dve spoljne kamere, pri tom štedi struju i dostupan je osobama sa invaliditetom.

Posle dve decenije, kako je naglasio Aleksandar Antić, Gradska uprava je kupila nove tramvaje, najsavremenije generacije. Za njih je izdvojen 81 milion evra.

– Verujem da će svi biti zadovoljni kvalitetom novih vozila, udobnošću i jedva čekamo da ocenu o tome šta mi radimo daju građani – kaže Antić.

Ovaj „španac” stigao je u Beograd u delovima i za mesec dana španski majstori su ga sklopili. To je prvi od 30 tramvaja koje je Beograd poručio od španskog proizvođača KAF. Očekuje se da još osam novih tramvaja stigne do kraja godine, dok celokupna isporuka treba da bude završena do oktobra 2012.

Slobodan Marić, vozač tramvaja, nema poteškoća u radu. Vozačka kabina je vrlo prostrana i udobna, a sistem za upravljanje jednostavan. On kaže da je brzo naučio da upravlja ovim modernim šinskim vozilom jer već 23 godine radi ovaj posao i ponosan je što je prvi seo za upravljač prvog španskog tramvaja u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik