Stiže još američkih investitora

Bez autora
Feb 02 2012

U Crnoj Gori prisutno je dvadeset šest američkih kompanija, od čega su samo dvije van Podgorice, a uskoro će u glavnom gradu biti još investitora iz Sjedinjenih Američkih Država SAD. Privredna saradnja između dvije zemlje treba da bude još intenzivnija i za to postoje realne pretpostavke. Očekuje se da će Balkansko-američki forum, koji će se održati u septembru ove godine u Podgorici, dati značajan podsticaj unaprjeđivanju dalje ekonomske saradnje između SAD i čitavog regiona. Potrebno je da se konkretizuje saradnja u razmjeni stručnjaka, posebno iz oblasti zaštite životne sredine, kao i usavršavanja na postdiplomskim studijama, za potrebe proizvodnje organske hrane i mljekarstva. Glavni grad i ambasada SAD u Crnoj Gori još od ranije imaju izuzetnu saradnju, koja se između ostalog ogleda u podršci projektima Američkog ugla, koji se nalazi u KIC-u „Budo Tomović", te će Glavni grad i dalje biti posvećen stvaranju još boljih uslova za realizaciju programa ove institucije.

Stiže još američkih investitoraU Crnoj Gori prisutno je dvadeset šest američkih kompanija, od čega su samo dvije van Podgorice, a uskoro će u glavnom gradu biti još investitora iz Sjedinjenih Američkih Država SAD, saopštila je ambasadorka SAD-a Su Kej Braun tokom razgovora sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom.

Kako saopšteno iz Mugošinog kabineta, sagovornici su se saglasili da privredna saradnja između dvije zemlje treba da bude još intenzivnija i da za to postoje realne pretpostavke.

Oni očekuju da će Balkansko-američki forum, koji će se održati u septembru ove godine u Podgorici, dati značajan podsticaj unaprjeđivanju dalje ekonomske saradnje između SAD i čitavog regiona.

Mugoša je predložio da se konkretizuje saradnja u razmjeni stručnjaka, posebno iz oblasti zaštite životne sredine, kao i usavršavanja na postdiplomskim studijama, za potrebe proizvodnje organske hrane i mljekarstva.

"Tokom razgovora konstatovano je da Glavni grad i ambasada SAD u Crnoj Gori još od ranije imaju izuzetnu saradnju, koja se između ostalog ogleda u podršci projektima Američkog ugla, koji se nalazi u KIC-u „Budo Tomović", te da će Glavni grad i dalje biti posvećen stvaranju još boljih uslova za realizaciju programa ove institucije", navodi se u saopštenju.

Mugoša je saopštio da će Glavni grad ispuniti obaveze u realizaciji projekta američke škole, za sve uzraste, što postaje sve aktuelnija potreba diplomatske zajednice u Podgorici.

"Sa funkcionisanjem ovakve obrazovne institucije stvaraju se uslovi za optimalniji život ne samo diplomatsko-konzularnih predstavnika, veći brojnih inostranih poslovnih ljudi i njihovih porodica", poručio je Mugoša.

Braun je podsjetila na obavezu ambasade da, u saradnji sa sa Glavnim gradom, na dvije do tri lokacije u Podgorici posadi više od pet stotina sadnica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik