Strabag i HAC zaratili zbog gradnje mosta Svilaj, vrijednog 20 mil. eura

Bez autora
Jul 26 2012

Austrijska građevinska tvrtka Strabag odustala je od gradnje mosta Svilaj iako je potpisala ugovor o njegovu podizanju vrijedan 20,9 milijuna eura plus PDV. Strabag je zatražio raskid ugovora o gradnji mosta, koji je potpisan u veljači ove godine. Gradnju mosta Svilaj u omjeru 50:50 posto financiraju hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine. U Strabagu navode da su se odlučili na raskid ugovora za Svilaj jer ih investitori nisu uveli u posao u zajamčenom roku. HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nisu dostavili takozvane “upute za početak” unutar 180 dana koje bi omogućile početak radova.

Strabag i HAC zaratili zbog gradnje mosta Svilaj, vrijednog 20 mil. euraAustrijska građevinska tvrtka Strabag odustala je od gradnje mosta Svilaj iako je potpisala ugovor o njegovu podizanju vrijedan 20,9 milijuna eura plus PDV.

Strabag je zatražio raskid ugovora o gradnji mosta, koji je potpisan u veljači ove godine. Gradnju mosta Svilaj u omjeru 50:50 posto financiraju hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine.

U Strabagu navode da su se odlučili na raskid ugovora za Svilaj jer ih investitori nisu uveli u posao u zajamčenom roku.

Povjerljiv ugovor

– HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nisu nam dostavili takozvane “upute za početak” unutar 180 dana koje bi nam omogućile početak radova – kazali su nam u Strabagu.

O tome hoće li zbog raskida ugovora tražiti odštetu od investitora, u austrijskoj tvrtki nisu htjeli govoriti pozivajući se na povjerljivost sadržaja ugovora. No, u HAC-u tvrde suprotno od onog što govore u Strabagu.

– Nadzorni inženjer po nalogu investitora poslao je obavijest o početku radova Strabagu na koji se oni nisu odazvali. HAC i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH smatraju taj potez kršenjem ugovornih obveza te su poduzeli sve potrebne pravne korake da zaštite svoje interese – navode u HAC-u.

Od upućenih se može čuti da je Strabag tražio navodno izmjene projekta, kojim bi gradnja mosta bila jeftinija, ali bi ugovorena cijena ostala ista. S druge strane pak neki tvrde da je zbilja kasnilo uvođenje Strabaga u posao zbog toga jer na vrijeme nisu bile osigurane sve dozvole za gradnju.

Zaštita interesa

Tko će graditi na kraju most Svilaj, na granici Hrvatske i BiH, predmet je razgovora i resornih ministarstava dviju država. Postoji mogućnost da se novi ugovor sklopi s drugim najpovoljnijim ponuđačem koji se javio na međunarodni natječaj za tu investiciju – Viaduktom.

Zagrebačka građevinska tvrtka ponudila je 25,6 milijuna eura plus PDV za gradnju mosta dužina kojega je 640 metara, a širina 29 metara. U HAC-u kažu da se s partnerima konzultiraju o tome kakve će pravne korake poduzeti, a smatraju da nema ni govora o mogućoj odšteti koju bi tražio Strabag.

– U skladu s odredbama ugovora i sporazumima između ugovornih strana smatramo da Strabag nema pravne osnove za bilo kakvim potraživanjima vezanim uz predmetni ugovor. HAC i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine primijenit će sva pravna sredstva da bi zaštitili svoje interese – tvrde u HAC-u.

Gradnja mosta Svilaj tako će umnogome kasniti. Rok za izgradnju bio je dvadeset i četiri mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik