Subotica spremna za nove investitore

Bez autora
Mar 24 2010

Opštini Subotica u maju će zvanično biti dodeljen sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj da je lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem. Taj dokument za sada imaju samo Inđija, Kragujevac i Loznica, a pored Subotice uslove za sticanje sertifikata ispunilo je Vranje, dok se očekuje da uskoro to ostvare Užice, Leskovac i Prokuplje. Sertifikat znači da je poslovno okruženje u Subotici prilagođeno potrebama privrede i time su stvorene pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Poslednja stavka koja je na tom putu ispunjena bila je kupovina zemljišta od vojske čime je obezbeđeno građevinsko zemljište za investitore. Ta investicija je isplativa i to je važno ulaganje u razvojne kapacitete grada. Strani investitori informišu o potencijalnim lokacijama na osnovu preporuka nacionalnih agencija kao što je SIEPA, zatim NALED ili VIP u Vojvodini.

Subotica spremna za nove investitoreOpštini Subotica u maju će zvanično biti dodeljen sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj da je lokalna samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Taj dokument za sada imaju samo Inđija, Kragujevac i Loznica, a pored Subotice uslove za sticanje sertifikata ispunilo je Vranje, dok se očekuje da uskoro to ostvare Užice, Leskovac i Prokuplje.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić kaže da sertifikat znači da je poslovno okruženje u Subotici prilagođeno potrebama privrede i da su time stvorene pretpostavke za brži ekonomski razvoj. Poslednja stavka koja je na tom putu ispunjena bila je kupovina zemljišta od vojske čime je obezbeđeno građevinsko zemljište za investitore.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić smatra da je ta investicija isplativa i da je to važno ulaganje u razvojne kapacitete grada. On naglašava da se strani investitori informišu o potencijalnim lokacijama na osnovu preporuka nacionalnih agencija kao što je SIEPA, zatim NALED ili VIP u Vojvodini. Osim strategije razvoja, opština ima i industrijske parkove odnosno namensko zemljište na kome je obezbeđena infrastruktura za buduće investitore. U Subotici su tu zonu nazvali privredno tehnološki parkovi. Inače, u toj opštini investitori su uglavnom nemačke i italijanske kompanije. Grad je u lokalnoj kancelariji za ekonomski razvoj zaposlio savetnika iz Nemačke koji je tako postao veza između ulagača i uprave.

Najvažniji investitor u Subotici je kompanija Simens u kojoj se proizvode generatori za vetrenjače. Generalni direktor kompanije Simens Beograd Tihomir Rajlić kaže da se još firma Loher koju je Simens kupio, opredelila za Palić i krenula sa proizvodnjom 2002. godine u jednoj garaži sa samo 12 ljudi. „Kad smo preuzeli firmu Loher pre tri godine, napravili smo novu strategiju i opet se opredelili za Suboticu jer smo naišli na razumevanje opštine da nam pomogne u nastojanju da se preselimo iz Palića u slobodnu carinsku zonu“, navodi Rajlić. Simens danas radi na teritoriji slobodne zone, što znači da prema sporazumu Evropske unije uvozi sirovine bez carine jer 100 odsto proizvodnje izvozi u EU.

Rajlić ističe da blizina carinske uprave umnogome olakšava poslovanje, što je još jedna prednost objedinjenih industrijskih zona. On naglašava da stare fabričke hale nisu izazov za investitore i dodaje da investitor želi zelenu livadu da napravi postrojenje kakvo je njemu potrebno. Dosadašnja investicija Simensa u proizvodnju je oko 9,5 miliona evra. Pogon trenutno zapošljava oko 500 ljudi, a u planu je da do 2013. godine zaposli još 250 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik