Svaka peta javna nabavka neispravna

Bez autora
Feb 27 2012

Javne nabavke su prošle godine vredele tri milijarde evra, što je 10 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, a svaka peta je bila neispravna, procena je Transparentnosti Srbije. Trougao vlast - partija - javno preduzeće obezbeđivao je poslove stranim firmama za proviziju, nabavljali su se rezervni delovi koji se nisu mogli upotrebiti, plaćalo se održavanje neinstaliranih softvera. Ministri su koristili državne pare za banje i stomatologe, a tenderi su bili namešteni i pre objavljivanja, pokazuju istraživanja, a izmene Zakona o javnim nabavkama otvaraju prostor za nove malverzacije. Vladin Odbor za privredu i finansije usvojio je izmene Zakona o javnim nabavkama, predviđajući ukidanje Uprave za javne nabavke, jedinog kontrolnog tela koje je u sistemu javnih nabavki radilo svoj posao. Srbija zbog korupcije u javnim nabavkama godišnje gubi između pola miljarde i 800 miliona evra.

Svaka peta javna nabavka neispravnaJavne nabavke su prošle godine vredele tri milijarde evra, što je 10 odsto bruto društvenog proizvoda Srbije, a svaka peta je bila neispravna, procena je Transparentnosti Srbije, piše današnji Blic.

Trougao vlast - partija - javno preduzeće obezbeđivao je poslove stranim firmama za proviziju, nabavljali su se rezervni delovi koji se nisu mogli upotrebiti, plaćalo se održavanje neinstaliranih softvera…

Ministri su koristili državne pare za banje i stomatologe, a tenderi su bili namešteni i pre objavljivanja, pokazuju istraživanja, a navodi list, uz konstataciju da izmene Zakona o javnim nabavkama otvaraju prostor za nove malverzacije.

Vladin Odbor za privredu i finansije usvojio je izmene Zakona o javnim nabavkama, predviđajući ukidanje Uprave za javne nabavke, jedinog kontrolnog tela koje je u sistemu javnih nabavki radilo svoj posao.

Srbija zbog korupcije u javnim nabavkama godišnje gubi između pola miljarde i 800 miliona evra. Istraživanja pokazuju da trošenje držanog novca u više od 25 odsto slučajeva nije bilo zakonito, a izveštaji Državne revizorske institucije da su nepravilnosti bile najčešće u javnim nabavkama, isplatama zarada, troškovima za reprezentaciju, piše Blic.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik