Svi da kupe novo sanduče

Bez autora
Jan 04 2011

U narednih pet godina sva domaćinstva ali i firme u Srbiji moraće da imaju nove poštanske sandučiće, čije će troškove kupovine snositi sami. Odlukom predsednika Saveta Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) Dragana Đorđevića precizno je utvrđen izgled budućeg poštanskog sandučića.Sanduče mora biti na visini između 70 i 170 santimetara, izrađeno od nerđajućeg čeličnog lima, aluminijuma ili plastike. Njegove unutrašnje dimenzije ne smeju biti manje od 24x7,5h35 santimetara. Budućim vlasnicima se ostavlja da sami odaberu boju.

Svi da kupe novo sandučeU narednih pet godina sva domaćinstva ali i firme u Srbiji moraće da imaju nove poštanske sandučiće, čije će troškove kupovine snositi sami.

Odlukom predsednika Saveta Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS) Dragana Đorđevića precizno je utvrđen izgled budućeg poštanskog sandučića.

Sanduče mora biti na visini između 70 i 170 santimetara, izrađeno od nerđajućeg čeličnog lima, aluminijuma ili plastike. Njegove unutrašnje dimenzije ne smeju biti manje od 24x7,5h35 santimetara. Budućim vlasnicima se ostavlja da sami odaberu boju.

Procena je da će troškovi zamene starih poštanskih sandučića, kojih ima više od milion, iznositi blizu 10 miliona evra. U RAPUS-u tvrde da je ova odluka u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama ali i standardima Evropske unije koje Srbija u procesu pridruživanja mora da prihvati.

- Verovatno će ova odluka biti nepopularna u narodu ali ona nije iznenađujuća. Već duže se najavljuje da se mora uvesti red u poštanskim uslugama a jedan od osnovnih koraka jeste uvođenje jedinstvenih poštanskih sandučića - objašnjava za “Novosti” Zoran Kisić, jedan od nekoliko proizvođača sandučića u Srbiji.

Prema Kisićevim rečima, poštanski saobraćaj je često otežan zbog neprikladnih poštanskih sandučića jer je, često, vrlo teško, isporučiti pošiljku na određenu adresu.

- Nepristupačnost sandučiću, njegove neodgovarajuće dimenzije kao i nedovoljan otvor za ubacivanje pisama, osnovni su nedostaci starih sandučića. Bilo je krajnje vreme da se ova sfera poslovanja dovede u zakonske okvire - kaže sagovornik “Novosti”.

Još je nepoznanica da li će Pošta Srbije putem javnog tendera pribavljati građanima nove sandučiće. U Srbiji postoji više desetina proizvođača poštanskih sandučića a na tržištu ima i obilje uvoznih modela od skupljih zapadnih do kineskih koji se mogu nabaviti za 500 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik