Terminal za intermodalni transport u Batajnici

Bez autora
Jun 01 2011

Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će izgradnja savremenog intermodalnog transportnog terminala početi u martu 2012. godine u Batajnici, a radovi će trajati 18 meseci. Vrednost radova na kombinovanom transportnom terminalu, koji će se na 180 hektara graditi u blizini najvećih saobraćajnica, železničkih, putnih i vodnih, iznose 20 miliona evra. Od ukupnih sredstava za eksproprijaciju zemljišta biće potrošeno tri miliona evra, a EU i Svetska banka zainteresovani su da finansiraju izgradnju terminala. Dokumentacija treba da bude završena do marta sledeće godine i taj logistički centar će imati četiri koloseka za utovar i istovar robe, kran, skladište i drugu opremu i njegovim funkcionisanjem iz gradskog jezgra biće izmešteno približno 50.000 teških kamiona. Zahvaljujući gradnji intermodalnog terminala, biće otvoreno 1.000 novih radnih mesta, a budući terminal će privući više od 100 domaćih i stranih kompanija.

Terminal za intermodalni transport u BatajniciMinistar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da će izgradnja savremenog intermodalnog transportnog terminala početi u martu 2012. godine u Batajnici, a radovi će trajati 18 meseci.

Vrednost radova na kombinovanom transportnom terminalu, koji će se na 180 hektara graditi u blizini najvećih saobraćajnica, železničkih, putnih i vodnih, iznose 20 miliona evra. Od ukupnih sredstava za eksproprijaciju zemljišta biće potrošeno tri miliona evra, a EU i Svetska banka zainteresovani su da finansiraju izgradnju terminala.

Dokumentacija treba da bude završena do marta sledeće godine i taj logistički centar će imati četiri koloseka za utovar i istovar robe, kran, skladište i drugu opremu i njegovim funkcionisanjem iz gradskog jezgra biće izmešteno približno 50.000 teških kamiona.

Zahvaljujući gradnji intermodalnog terminala, biće otvoreno 1.000 novih radnih mesta, a budući terminal će privući više od 100 domaćih i stranih kompanija.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku razmatralo je više lokacija, kao što su Ada Huja, Pančevački rit, Makiš, Vrčin, ali je kao najoptimalnija izabrana Batajnica zbog ukrštanja železničkog i drumskog Koridora 10. Terminal će se nalaziti između železničke stanice "Batajnica" i drumske petlje "Batajnica", koja se sada gradi u okviru obilaznice oko Beograda. U budućem intermodalnom terminalu biće prisutni špediteri, carina i transportne kompanije.

Srbija nema nijedan savremeni intermodalni terminal, kojih u Evropi ima približno 320. Srbija ne koristi dovoljno svoj geografski položaj, a uskoro bi naša zemlja mogla da postane regionalni centar intermodalnog saobraćaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik