Težak promašaj sa BH Airlinesom

Bez autora
Jun 12 2011

BH Airlines se jedino kroz stečaj ili ubrizgavanje novca suvlasnika može oporaviti od 44,8 miliona KM akumuliranog gubitka koji je već premašio vrijednost kapitala za 7,5 miliona KM, smatraju stručnjaci nakon završene revizije. Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je da je ova kompanija u prošloj godini napravila 20,4 miliona KM gubitka, a u 2009. oko 12,3 miliona KM. Revizori su istakli da je gubitak znatno povećan nakon što je 2009. godine bh. firmu dokapitalizirao Turkish Airlines, te da dokapitalizacija nije opravdala svrhu i njeni su rezultati poražavajući. Prema mišljenju revizora, krivci za loše stanje BH Airlinesa su loše upravljanje firmom, pasivan odnos i nedovoljan angažman osnivača, posebno Vlade FBiH. Kada ima gubitaka, postoje dvije mogućnosti, i to otpis gubitka na teret kapitala i dokapitalizacija. Dokapitalizacija nije uspjela, što je čudno, i ponovo je raditi bilo bi rizično. Gubitak se ne može otpisati na teret kapitala jer je veći od kapitala. Zato se ništa ne može ni prodati. Jedino mogu vlasnici, država i Turkish Airlines da ubrizgaju sredstva, ali i Vlada FBiH kuburi.

Težak promašaj sa BH AirlinesomBH Airlines se jedino kroz stečaj ili ubrizgavanje novca suvlasnika može oporaviti od 44,8 miliona KM akumuliranog gubitka koji je već premašio vrijednost kapitala za 7,5 miliona KM, smatraju stručnjaci nakon završene revizije.

Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je da je ova kompanija u prošloj godini napravila 20,4 miliona KM gubitka, a u 2009. oko 12,3 miliona KM.

Revizori su istakli da je gubitak znatno povećan nakon što je 2009. godine bh. firmu dokapitalizirao Turkish Airlines, te da dokapitalizacija nije opravdala svrhu i njeni su rezultati poražavajući. Prema mišljenju revizora, krivci za loše stanje BH Airlinesa su loše upravljanje firmom, pasivan odnos i nedovoljan angažman osnivača, posebno Vlade FBiH.

“Kada ima gubitaka, postoje dvije mogućnosti, i to otpis gubitka na teret kapitala i dokapitalizacija. Dokapitalizacija nije uspjela, što je čudno, i ponovo je raditi bilo bi rizično. Gubitak se ne može otpisati na teret kapitala jer je veći od kapitala. Zato se ništa ne može ni prodati. Jedino mogu vlasnici, država i Turkish Airlines da ubrizgaju sredstva, ali i Vlada FBiH kuburi. Moguće je izvršiti i dobru pripremu za sanaciju kroz stečaj da se smanje troškovi menadžmenta, broj zaposlenih, napravi kompletna reorganizacija i promijeni poslovna politika”, ističe Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Revizori su upozorili da je gubitak bh. avio-kompanije 2008. godine, prije dokapitalizacije, bio oko dva miliona KM, da bi u 2009. godini, kada je u flotu uključen veliki avion, bio povećan šest puta, a u prošloj za deset puta nego 2008. godine.

Uključivanje u flotu većih aviona i olako otvaranje novih destinacija u značajnoj mjeri uticali su na povećanje troškova. U protekle dvije godine zbog nedovoljnog broja putnika i nerentabilnosti ukinuto je pet novootvorenih linija, naveli su revizori, dodavši da je prosječna popunjenost aviona bila ispod 50 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik