U naučno-tehnološki park “Zvezdara” investirano 9,7 miliona evra

Bez autora
Aug 29 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da bi naučno-tehnološki park "Zvezdara", u koji je investirano 9,7 miliona evra, trebalo da bude završen do marta 2012. godine kada će više desetina tehnoloških firmi početi da radi u toj ustanovi. Ovaj infrastrukturni objekat će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara, omogućiće da se inkubator tehnoloških firmi, koji se sada nalazi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, preseli u novi prostor, ali i da se u Srbiju vrati veliki broj visokostručnih kadrova. Naučno-tehnološki park "Zvezdara" finansira se sredstvima Evropske investicione banke (EIB), a osmišljen je kao podrška malim inkubator preduzećima koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom. U naučno-tehnološkom parku će postojati zajedničke finansijske i pravne službe, službe za održavanje zgrade, kao i sale za sastanke, a paralelno sa gradnjom biće urađen i pravilnik o poslovanju parka.

U naučno-tehnološki park “Zvezdara” investirano 9,7 miliona evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da bi naučno-tehnološki park "Zvezdara", u koji je investirano 9,7 miliona evra, trebalo da bude završen do marta 2012. godine kada će više desetina tehnoloških firmi početi da radi u toj ustanovi.

Ovaj infrastrukturni objekat će se prostirati na 16.000 kvadratnih metara, omogućiće da se inkubator tehnoloških firmi, koji se sada nalazi na Mašinskom fakultetu u Beogradu, preseli u novi prostor, ali i da se u Srbiju vrati veliki broj visokostručnih kadrova.

Naučno-tehnološki park "Zvezdara" finansira se sredstvima Evropske investicione banke (EIB), a osmišljen je kao podrška malim inkubator preduzećima koja se bave razvojem ideja i njihovom tehnološkom primenom.  U naučno-tehnološkom parku će postojati zajedničke finansijske i pravne službe, službe za održavanje zgrade, kao i sale za sastanke, a paralelno sa gradnjom biće urađen i pravilnik o poslovanju parka.

Naučno-tehnološki park biće jedan od četiri u Srbiji, a takvi centri, kako je najavljeno, bićeizgrađeni i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i predstavljaće objedinjenu ponudu naše zemlje tehnološkom svetu.

Suština projekta je da se stvori baza za razvoj nauke u Srbiji, ali i da se zaposli više stotina ljudi. U martu sledeće godine videće se koliko će ovaj park značiti za naučni razvoj naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik