U Poslovnoj zoni Zenica 1 prošle godine prodato devet parcela

Bez autora
Jan 19 2021

Grad Zenica u 2020. godini u Poslovnoj zoni Zenica 1 prodao je devet parcela. Radi se o neizgrađenom građevinskom zemljištu.

Interes

Od prodaje ovih devet zemljišta Grad je prihodovao 1.318.730,90 KM, a površina najveće prodate parcele iznosi 4.811 kvadratnih metara. Osim prodaje i prihoda za budžet Grada, a nakon što dođe do izgradnje objekata na parcelama, na ovaj način doći će i do otvaranja novih radnih mjesta, što i jeste primarni cilj Gradske uprave.

Zainteresiranost za kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni, također, pokazatelj je opravdanosti ulaganja u njenu modernizaciju, što je rezultiralo ogromnim interesovanjem investitora koji su u Zenici uvidjeli priliku za investiranje, početak ili nastavak i proširenje poslovanja.

- Gradska uprava sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na čelu je u ovom mandatu posebnu pažnju posvetila unapređenju poslovnog ambijenta. Provedena je regulatorna reforma kroz projekat LIFE koji je imao za cilj povećanje konkurentnosti Grada putem snižavanja troškova i rizika poslovanja, pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, saglasnosti, odobrenja i poboljšanje gradskih propisa, te povećanje transparentnosti administrativnih procedura na gradskom nivou kroz kreiranje elektronskog internet-registra svih administrativnih procedura koje provodi Gradska uprava. Aktivan dijalog sa Udruženjem poslodavaca, transparentan rad u saradnji sa investitorima i ažurne informacije o mogućnostima investiranja u Zenici su također značajno doprinijeli unapređenju poslovnog ambijenta koji možemo ocijeniti kao veoma dobrim, kaže Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika Zenice za privredu i upravljanje razvojem.

Grad Zenica zbog svog položaja u kotlini rijeke Bosne i konfiguracije terena ne raspolože velikim prostorom za građenje. Iz tog razloga će se, objašnjava Mehmedić, u narednom periodu nastaviti sa realizacijom aktivnosti na uspostavi poslovnih zona Zenica-Sjever i Zenica-Jug, kao i ulaganje u postojeću poslovnu Zenica 1.

Trenutno u Poslovnoj zoni Zenica 1 posluju 103 privredna subjekta sa oko 1.350 zaposlenih, a ovaj broj bit će povećan nakon što se na posljednjim prodatim parcelama izgrade i stave u funkciju objekti.

Modernizacija

Podsjetimo, u razvijanje i modernizaciju Poslovne zone Zenica 1 u prethodne tri i po godina utrošena su 1,53 miliona KM.

Zahvaljujući stalnim ulaganjima, Poslovnu zonu Zenica 1 prepoznali su brojni privrednici, zbog čega je za kratko vrijeme postala mali grad preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik