U Raškoj niče novi drvored na šetalištu “Matova česma”

M.D.
Sep 28 2022

Opštinska uprava Raška raspisala je tender za podizanje drvoreda na području šetališta “Matova česma” i za tu svrhu je opredelila sredstva u iznosu od 1.496.680,00 dinara.

“Kako bi osnivanje drvoreda bilo uspešno, neophodno izvršiti detaljno snimanje lokacije, zatim izraditi projekat u kome će biti detaljno razrađeni svi radni koraci koje je neophodno sprovesti”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Naručilac ističe da je prilikom izbora vrsta drveća za podizanje drvoreda, odnosno sadnog materijala, važno je, da ono po svom poreklu i bioekološkim svojstvima odgovaraju staništu, jer od toga u velikoj meri zavisi uspeh pošumljavanja.

“Za formiranje drvoreda koristiti isključivo "školovane" drvoredne sadnice. Prilikom podizanja drvoreda  u zavinosti od uslova na terenu formirati manje ambijentalne prostore za kraći odmor. Udaljenosti između sadnica drveća u drvoredu prilagoditi izabranoj vrsti”, dodaje se.

Takođe je obavezno usaglasiti mesta sadnje sadnica visokog drveća sa trasama podzemnih instalacija i ivicama šetališta, uz poštovanje optimalnih propisanih odstojanja.

Sadnice koje se koriste moraju biti rasadnički dobro odnegovane, po svim važećim standardima i normativima, bez ikakvih fito i entomoloških oboljenja, karakterističnog habitusa, a preporučuju se autohotone vrste koje luče fitoncide i poboljšavaju biološku vrednost vazduha.

S tim u vezi, Opština Raška preporučuje Acer pseudoplatanus javor. Tražena količina je 50 komada, obima 16-18 centimetara, visine 350-400 centimetara.

Po završetku podizanja drvoreda potrebno je sprovesti mere za održavanje, negovanje i zaštitu pošumljenih površina u skladu sa stručnim upustvima.

Zainteresovani ponuđači svoje ponude mogu dostavljati do 10. oktobra 2022. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik