Ubrzane aktivnosti na realizaciji ruskog kredita

Bez autora
Aug 21 2012

Predstavnici ruskih i srpskih železnica, na današnjem sastanku u “Železnicama Srbije” razgovarali su o daljim aktivnostima na realizaciji projekata koji se finansiraju iz kredita Vlade Ruske federacije. Rusku delegaciju predvodio je potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Vladimirovič Saltanov, a sastanku je prisustvovao i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin. Današnji sastanak sa predstavnicima “Železnica Srbije” i sutrašnji sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem imaju za cilj da se ubrzaju aktivnosti, kako bi se konačno, posle pune dve godine, konkretno prešlo u realizaciju predviđenih projekata. Sve je bliže potpisivanje konkretnih ugovora. Međuvladin sporazum obe strane su usaglasile i sada je na srpskom Parlamentu da ga ratifikuje.

Ubrzane aktivnosti na realizaciji ruskog kreditaPredstavnici ruskih i srpskih železnica, na današnjem sastanku u “Železnicama Srbije” razgovarali su o daljim aktivnostima na realizaciji projekata koji se finansiraju iz kredita Vlade Ruske federacije.

Rusku delegaciju predvodio je potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Vladimirovič Saltanov, a sastanku je prisustvovao i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin.

Današnji sastanak  sa predstavnicima “Železnica Srbije” i sutrašnji sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem imaju za cilj da se ubrzaju aktivnosti, kako bi se konačno, posle pune dve godine, konkretno prešlo u realizaciju predviđenih projekata.

Sve je bliže potpisivanje konkretnih ugovora. Međuvladin sporazum obe strane su usaglasile i sada je na srpskom Parlamentu da ga ratifikuje. Kao ključni preduslov za potpisivanje prvog izvođačkog ugovora je usaglašavanje cene za projekat izgradnje i elektrifikacije drugog koloseka železničke pruge Beograd - Pančevo.

Pomoćnik ministra za saobraćaj Dejan Lasica je istakao da se za dve nedelje očekuje pozitivan izveštaj Republičke revozione komisije za idejni projekat za izgradnju pruge Beograd - Pančevo, a da će sredstva za eksproprijaciju obezbediti Vlada Srbije.

Na sastanku je istaknuto da će do kraja godine biti potpisan izvođački ugovori za izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd - Pančevo, za rekonstrukciju šest deonica na Koridoru 10 i nabavku novih dizelmotornih vozova.

S obzirom na složenost i obim poslova na projektima izgradnje pruge Valjevo - Loznica i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd - Bar konkretni ugovori se očekuju početkom naredne godine.

Ruski stručnjaci su istakli spremnost da zajedno sa stručnjacima srpskih železnica počnu radove na pruzi Valjevo – Loznica, sa najsavremenijom opremom i tehnologijom koja do sada nije korišćena na ovim prostorima.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je istakao da je stvorena pozitivna atmosfera za dobru međusobnu saradnju u oblasti saobraćaja, energetike i poljoprivrede i da javnost s pravom očekuje konkretne rezultate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik