Upotrebne dozvole za nove gondole na Kopaoniku i Zlatiboru

Bez autora
Jan 18 2021

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, postupajući po zahtevima investitora Republike Srbije – JP ,,Skijališta Srbije'' i Opštine Čajetina, izdalo rešenja kojima se odobrava upotreba izvedenih radova na izgradnji gondola na Kopaoniku i Zlatiboru.

Ministar Tomislav Momirović istakao je da je otvaranje gondole Brzeće–Mali Karaman, koje se očekuje u najskorijem periodu, deo projekta ,,Srbija 2025'', čija je vrednost 3,2 milijarde dinara.

On je naveo da će se ovom investicijom omogućiti razvoj Brzeća u opštini Brus i čitavog podnožja Kopaonika, ali i sveobuhvatnog turizma Srbije, napomenuvši da je završena i prilazna saobraćajnica, koja je urađena u rekordnom roku.

Prepoznajući važnost investicija i projekata u cilju razvoja turističke ponude srpskih planinskih centara, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo rešenje o upotrebnoj dozvoli za: gondolu Brzeće (Bela reka)–Mali Karaman, na teritoriji KO Brzeće–opština Bus, čiji je investitor JP ,,Skijališta Srbije'' i gondolu Zlatibor–Tornik, čiji je investitor Opština Čajetina.

Gondola, koja će unaprediti turističku ponudu Zlatibora, svečano je prošle nedelje puštena u rad, nakon što je uspešno prošla sve testove i dobila upotrebnu dozvolu.

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezuje centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem se nalazi međustanica.

U saradnji sa renomiranom francuskom kompanijom „Pomagalski“, kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik