USAID će pomoći razvoju lokalnog pristupa dijaspori

Bez autora
Jun 01 2023

Predstavnici USAID projekta “Diaspora Invest” Merima Avdagić i Armin Alijagić susreli su se sa predstavnicom Opštine Istočna llidža kako bi razgovarali o zajedničkim koracima u promociji uloge dijaspore u ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice.

Istočna Ilidža je prepoznata kao zajednica koja je u svojoj lokalnoj razvojnoj strategiji prepoznala potencijal koji dijaspora ima, te će u narednim mjesecima, uz tehničku podršku USAID-a razviti nove mehanizme saradnje sa iseljeništvom u tom smislu.

– 26 partnerskih gradova i opština će zajedno sa USAID-om otvoriti fondove za podršku ulaganju dijaspore. Među njima je i Opština Istočna Ilidža koja već može predstaviti primjere dobre prakse investicija naših ljudi koji žive širom svijeta, a koji na različite načine doprinose lokalnom razvoju. Ta podrška nije samo finansijska i ekonomska, oni donose poslovne kontakte, veze, nove prilike i dobre prakse. Opština to prepoznaje i zato smo spremni raditi na tome u budućnosti – poručila je Dragana Šobot​ iz Opštine Istočna Ilidža.

Na današnjem tehničkom sastanku su razmotreni planovi za zajedničke aktivnosti u narednih godinu dana.

– Saradnjom na projektu, Opština Istočna Ilidža  pokazuje da je jedinici lokalne samouprave važan svaki čovjek koji vodi porijeklo s ovog područja, te da su odlučni da te veze sačuvaju i učvrste u budućnosti. Ovo nije mala lokalna zajednica, to je urbani prostor sa više od 15.000 stanovnika. Imaju pozitivan prirodni priraštaj, blizu su važnih regionalnih puteva, naslonjeni su na Sarajevo. Sa više od 150 privrednih subjekata, uz važne programe podsticaja, olakšica za mala i srednja preduzeća, razvoj industrijske zone, Istočna Ilidža je povoljna destinacija za investitore. Zašto to upravo ne bi bili članovi dijaspore koji vode porijeklo odavde, koji razumiju kontekst i prepoznaju prilike – napominje ekspert za ekonomski potencijal dijaspore i jedan od saradnika USAID projekta “Diaspora Invest” Armin Alijagić.

Sa USAID projektom “Diaspora Invest”, Opština Istočna Ilidža planira ojačati kapacitete za komunikaciju i saradnju sa dijasporom, te kroz konkretne privredne aktivnosti koje će biti predstavljene na poslovnom susretu krajem 2023. godine, pokazati koliko je bitno privlačenje kapitala iseljeništva baš na područje ove lokalne zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik