USAID podržava 180 preduzeća u južnoj Srbiji

Bez autora
Jun 12 2011

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je danas da su SAD, preko programa ekonomske sigurnosti USAID-a, podržale 180 preduzeća u južnoj Srbiji. Nakon obilaska fabrike "Mineks" u Vranju, Vorlikova je rekla da ukupan privredni rast tih kompanija u periodu od 2007. do 2010. godine iznosi 57 odsto.Uspeh se bazira na tome što su te kompanije dobile pomoć da se pojave sa svojim proizvodima i na inostranom tržištu. Ambasadori više zemalja obišli su danas u Vranju fabriku obuće "Mineks", koja je nakon podrške USAID-a duplirala obim proizvodnje. Poseta je realizovana u okviru upoznavanja sa ekonomskim potencijalima juga Srbije.

USAID podržava 180 preduzeća u južnoj SrbijiAmbasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je danas da su SAD, preko programa ekonomske sigurnosti USAID-a, podržale 180 preduzeća u južnoj Srbiji.

Nakon obilaska fabrike "Mineks" u Vranju, Vorlikova je rekla da ukupan privredni rast tih kompanija u periodu od 2007. do 2010. godine iznosi 57 odsto.

"Uspeh se bazira na tome što su te kompanije dobile pomoć da se pojave sa svojim proizvodima i na inostranom tržištu", rekla je Vorlik.

Ambasadori više zemalja obišli su danas u Vranju fabriku obuće "Mineks", koja je nakon podrške USAID-a duplirala obim proizvodnje. Poseta je realizovana u okviru upoznavanja sa ekonomskim potencijalima juga Srbije.

Fabriku su, osim ambasadorke SAD, posetili i šef Misije OEBS-a Dimitrios Kipreos, ambasadorka Australije Helena Gej Stadert i ambasadori Bugarske i Albanije Georgi Dimitrov i Špeti Čauši.

Direktor i vlasnik "Mineksa" Zoran Stoilković rekao je da u Vranju postoji inicijativa za formiranje klastera obućarske industrije, za šta ubuduće očekuje podršku USAID-a.

"Formiranje klastera u obućarskoj industriji uticalo bi na povećanje kvantiteta proizvodnje što je od velikog značaja kada su u pitanju poslovi sa inostranstvom, a razvoj obućarske industrije pozitivno bi se odrazio na razvoj i ostalih privrednih grana u južnoj Srbiji", kazao je Stoilković.

"Mineks" u pogonima u Vranju i Vladičinom Hanu upošljava 150 radnika. Ta fabrika je od USAID-a do sada dobila tehničku pomoć za pripremu za dobijanje ISO sertifikata, obuku menadžmenta i promenu vizuelnog indentiteta. Ambasadori su nakon obilaska fabrike posetili redakciju lista "Novine vranjske".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik