Uskoro čarter linija Beograd - Minsk

Bez autora
Oct 21 2012

Ministarstvo saobraćaja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će Srbija i Belorusija uskoro potpisati novi sporazum o vazdušnom saobraćaju koji bi trebalo da obuhvati i uspostavljanje direktne čarter linije između Beograda i Minska, sa mogućnošću njenog produženja do Sankt Peterburga. Dogovor o tome postignut je na današnjem sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i ambasadora Belorusije u Beogradu Vladimira Čuševa.Oformljene su i radne komisije koje će pripremiti eleborat o ekonomskim aspektima celokupnog projekta, nakon čega bi vlade Srbije i Belorusije verifikovale ugovor, koji bi znatno uticao na povećanje putničkog i ekonomskog saobraćaja između dve zemlje.

Uskoro čarter linija Beograd - MinskMinistarstvo saobraćaja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će Srbija i Belorusija uskoro potpisati novi sporazum o vazdušnom saobraćaju koji bi trebalo da obuhvati i uspostavljanje direktne čarter linije između Beograda i Minska, sa mogućnošću njenog produženja do Sankt Peterburga.

U saopštenju se navodi da je dogovor o tome postignut na današnjem sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i ambasadora Belorusije u Beogradu Vladimira Čuševa.

Oformljene su i radne komisije koje će pripremiti eleborat o ekonomskim aspektima celokupnog projekta, nakon čega bi vlade Srbije i Belorusije verifikovale ugovor, koji bi znatno uticao na povećanje putničkog i ekonomskog saobraćaja između dve zemlje.

Mrkonjić je tom prilikom istakao da je srpska strana veoma zadovoljna načinom na koji je Belorusija rešila zahteve Srbije kada je u pitanju broj neophodnih dozvola za obavljanje drumskog saobraćaja, koji se odvija bez poteškoća. On je istakao da su kontingenti na zadovoljavajućem nivou i dodao da Srbija i Belorusija imaju mnogo veće kapacitete i mogućnosti da višestruko povećaju obim privredne saradnje.

Tokom sastanka razmotren je niz pitanja vezanih za intenziviranje privredne saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukturnih projekata, kao i načini za podsticanje trgovinske razmene koja proteklih godina beleži rast, ali je daleko od mogućnosti obe zemlje.

Čušev je naveo da su kompanije iz Belorusije zainteresovane da učestvuju u realizaciji projekta rekonstrukcije železničke infrastrukture u Srbiji, koja se finansira iz ruskog kredita u iznosu od 800 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, beloruske kompanije su zainteresovane i za to da budu treći partner u ovom velikom poslu, čija realizacija počinje rekonstrukcijom pruge izmeću Valjeva i Loznice, Pančeva i Beograda, Rume i Novog Sada i dela pruge između Beograda i Bara.

Tokom sastanka je postignut dogovor o tome da ministar saobraćaja Belorusije u najskorije vreme poseti Srbiju, a da se do tada pripreme međudržavni ugovori o saradnji u svim oblastima infrastrukture o kojima je danas bilo reči.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik