Uskoro garancije za BB

Bez autora
Mar 16 2011

Istekao je još jedan rok do kojeg su kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa Bar - Boljare trebalo da dostave konkretnu ponudu crnogorskoj Vladi. Iz Ministarstva saobraćaja najavili su, najpre do kraja februara, a zatim do kraja marta, da će korporacija iz Pekinga „Poli grup", sa drugim kompanijama, dostaviti konkretnu ponudu i bankarske garancije za izgradnju prve trase autoputa od Podgorice do Mateševa. To se, međutim, do juče nije desilo. Više građevinskih kompanija iz Kine i dalje je u igri, ali još nijesu završeni pregovori sa tamošnjim bankama, prvenstveno sa razvojnom „Eksim bankom" o finansijskom aranžmanu. Navodno, u tim dogovorima učestvuju i ministarstva saobraćaja i trgovine Kine.

Uskoro garancije za BBIstekao je još jedan rok do kojeg su, kako je najavljivano, kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa Bar - Boljare trebalo da dostave konkretnu ponudu crnogorskoj Vladi.

Iz Ministarstva saobraćaja najavili su, najpre do kraja februara, a zatim do kraja marta, da će korporacija iz Pekinga „Poli grup", sa drugim kompanijama, dostaviti konkretnu ponudu i bankarske garancije za izgradnju prve trase autoputa od Podgorice do Mateševa. To se, međutim, do juče nije desilo.

Prema nezvaničnim informacijama iz Vlade, više građevinskih kompanija iz Kine i dalje je u igri, ali još nijesu završeni pregovori sa tamošnjim bankama, prvenstveno sa razvojnom „Eksim bankom" o finansijskom aranžmanu. Navodno, prenose Novosti, u tim dogovorima učestvuju i ministarstva saobraćaja i trgovine Kine.

"Čekamo proceduru u njihovom bordu direktora, a to je malo specifično", kazao je ranije na ovu temu Zoran Radonjić, sekretar crnogorskog Ministarstva saobraćaja.

"Nije više problem sa kompanijom, koliko sa njihovim komplikovanim političkim i društvenim sistemom, procedurom koja nije uobičajena za naše podneblje. Garancije očekujemo brzo, jer kod njihovih stručnjaka više nema dileme oko ponude, koja treba samo da se formalizuje...", kazao je.

Direktni pregovori sa „Poli grupom" započeti su u januaru. Očekivalo se da će Kinezi ući u posao prije proljeća i početka građevinske sezone, ali je sada izvjesno da se to neće dogoditi.

Trasa i cijena

Izgradnja autoputa kroz Crnu Goru nije veliki izazov samo kada je riječ o novcu, već i u projektantskom i građevinskom smislu. Trasa ide izuzetno nepristupačnim područjem, sa velikim visinskim razlikama, pa je na dužini od 169 kilometara planirana, recimo, iz

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik