Za javne nabavke potrošeno 300 miliona

Bez autora
May 26 2011

Vrijednost javnih nabavki zaključenih u prošloj godini u Crnoj Gori iznosio je 300,13 miliona eura odnosno oko deset odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora za nabavku roba, usluga i ustupanja izvođenja radova u 2010. godini niža je za čak 133 miliona u odnosu na 2009. godinu. Broj zaključenih ugovora u 2010. godini je iznosio 5.229, što u odnosu na 2007. godinu kada ih je bilo 3.928 pokazuje znatno povećanje. U ukupnoj vrijednosti zaključenih ugovora 86,28 odsto čine ugovori velike vrijednosti, dok su nabavke male (ispod 30.000) činile 13,7 odsto. U 2010. godini kroz otvoreni postupak javne nabavke zaključeno je 87,08 odsto ugovora. To jasno ukazuje na punu transparetnost i neograničavanje konkurencije za dobijanje posla.

Za javne nabavke potrošeno 300 milionaVrijednost javnih nabavki zaključenih u prošloj godini u Crnoj Gori iznosio je 300,13 miliona eura odnosno oko deset odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda, navodi se u preliminarnom izvještaju Direkcije za javne nabavke u koji je Pobjeda imala uvid, a koji će danas biti razmatran na Vladi.

Ukupna vrijednost zaključenih ugovora za nabavku roba, usluga i ustupanja izvođenja radova u 2010. godini niža je za čak 133 miliona u odnosu na 2009. godinu.

Prema podacima Direkcije, broj zaključenih ugovora u 2010. godini je iznosio 5.229, što u odnosu na 2007. godinu kada ih je bilo 3.928 pokazuje znatno povećanje.

U ukupnoj vrijednosti zaključenih ugovora 86,28 odsto čine ugovori velike vrijednosti, dok su nabavke male (ispod 30.000) činile 13,7 odsto.

Struktura

U 2010. godini kroz otvoreni postupak javne nabavke zaključeno je 87,08 odsto ugovora.

- To jasno ukazuje na punu transparetnost i neograničavanje konkurencije za dobijanje posla - ocijenjeno je u izvještaju Direkcije koji će Vlada danas razmatrati.

Obveznici, kako se navodi, najčešće sprovode neposredni sporazum što je u skladu sa članom 78. Zakona o javnim nabavkama, kada su u pitanju ugovori male vrijednosti, dok je sprovođenje postupaka javnih nabavki male vrijednosti (šoping metoda) smanjeno.

- Naručioci koji najčešće pribjegavaju primjeni neposrednog sporazuma su ministarstva vanjskih poslova i odbrane, opštine Budva, Ulcinj, Željeznički prevoz, Centralna banka, Direkcija za uređenje Kotora, Agencija za razvoj i izgradnju Podgorice, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija - precizira se u izvještaju.

Iz Direkcije su objasnili da je četvrtini osnov za pregovaranje bila „zaštita stručnih prava i tehnički odnosno umjetnički razlog zbog kojih je nabavku mogao ispuniti samo jedan ponuđač.

- Ovaj osnov karakteriše odsustvo bilo kakve konkurencije, jer se pregovara sa samo jednim ponuđačem što naručioca stavlja u najmanje povoljan položaj - kaže se u Izvještaju.

Ocjene

U dijelu izvještaja, u kojem se ocjenjuje stanje i prioritetne aktivnosti, konstatuje se da je preduslov za korišćenje predpristupnih fondova, kao i drugih oblika međunarodne pomoći, jeste postojanje uređenog sistema javnih nabavki koji podrazumijeva efikasno praćenje i kontrolu ispravnosti postupka.

Slabosti sistema, kako se dodaje, i dalje su evidentne u nedovoljnoj motivisanosti službenika za javne nabavke i zaposlenih na tim poslovima kao posljedica njihove kontinuirane neadekvatne nagrađenosti.

Direkcija ocjenjuje da posebno državni organi i organizacije neadekvatno planiraju javne nabavke naročito u dijelu radova jer ugovorena vrijednost prelazi procijenjenu.

Direkciji je u 2010. godini dostavljena 101 prijava na postupak javnih nabavki. Od toga većina prijava se odnosila na postupke male vrijednosti odnosno šoping metodu.

Neprimjereni planovi više ministarstava, Skupštine...

Direkcija konstatuje da je očigledan napredak u povećanju discipline u dostavljanju izvještaja, ali navodi da dio njih i pored usmenih i pisanih upozorenja ima „nerazumijevanje ili neodgovoran odnos“ u pripremi primjerenih planova javnih nabavki. Na tom spisku su Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Uprava za imovinu, Montefarm, Monteput, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, Aerodromi Crne Gore, Javno preduzeće za upravljenje morskim dobrom, Klinički centar, Elektroprivreda Crne Gore i njene funkcionalne cjeline, Uprava policije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Direkcija za saobraćaj, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za nekretnine, Direkcija javnih radova, Ministarstvo kulture, Agencija za zaštitu životne sredine, Ministarstvo prosvjete i sporta, Hidrometeorološki zavod, Crnogorski elektroprenosni sistem, Skupština, Fond PIO, Pošta, Fond za zdravstveno osiguranje, Elektrogradnja. Iz Direkcije se napominje da je tabela još u pripremi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik