Za prekograničnu saradnju sa Segedinom milion evra

Bez autora
Aug 29 2011

Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu odobreno je pet prekograničnih projekata, ukupne vrednosti oko milion evra, od čega se iz IPA fonda Evropske unije finansira 85 odsto. Projekti će startovati u novembru, trajaće dve godine, a PMF će ih sprovoditi u saradnji sa Segedinskim univerzitetom. Od dobijenih projekata, četiri pripadaju Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, a jedan Departmanu za geografiju, hotelijerstvo i turizam. Departman za hemiju i biohemiju dobijenim sredstvima izučavaće karcinome dojke i prostate koji spadaju u najučestalije vrste tumora i glavnih uzročnika smrtnosti. Ovi tumori su većinom osetljivi na tretmane steroidnim hormonima i mogu se uspešno lečiti antiandrogenima i antiestrogenima. Ovaj projekat ima za cilj da uspostavi prekograničnu mrežu istraživanja između Univerziteta u Novom Sadu i Segedinu sa ciljem prekliničkog istraživanja novih jedinjenja antikancerogenih lekova.

Za prekograničnu saradnju sa Segedinom milion evraPrirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu odobreno je pet prekograničnih projekata, ukupne vrednosti oko milion evra, od čega se iz IPA fonda Evropske unije finansira 85 odsto.

Projekti će startovati u novembru, trajaće dve godine, a PMF će ih sprovoditi u saradnji sa Segedinskim univerzitetom.

Od dobijenih projekata, četiri pripadaju Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, a jedan Departmanu za geografiju, hotelijerstvo i turizam.

Departman za hemiju i biohemiju dobijenim sredstvima izučavaće karcinome dojke i prostate koji spadaju u najučestalije vrste tumora i glavnih uzročnika smrtnosti. Ovi tumori su većinom osetljivi na tretmane steroidnim hormonima i mogu se uspešno lečiti antiandrogenima i antiestrogenima. Ovaj projekat ima za cilj da uspostavi prekograničnu mrežu istraživanja između Univerziteta u Novom Sadu i Segedinu sa ciljem prekliničkog istraživanja novih jedinjenja antikancerogenih lekova.

Sledeći projekat ovog Departmana počinje od osnovnih nauka kao što je hemija i nastavlja sa primenjenim naukama iz oblasti biomedicine. Hemija i farmakologija žučnih kiselina se intenzivno proučava na Univerzitetu u Novom Sadu još od sedamdesetih godina prošlog veka. Pored širokog i značajnog znanja i iskustva koje naučnici sa Univerziteta u Novom Sadu imaju u vezi sa ponašanjem žučnih kiselina, Univerzitet u Segedinu poseduje modernu opremu za istraživanja hemijskih interakcija.

Treći projekat Departmana za hemiju bavi se problemom stanovništva u regionima Bačke i Banata, koje za vodosnabdevanje isključivo koristi podzemnu vodu. One na pojedinim lokalitetima sadrže arsen, amonijak, prirodne organske materije, borate, natrijum, gvožđe i mangan iznad dozvoljenih koncentracija.

Poslednji projekat usmeren je ka istraživanju remedijacije sedimenta i zemljišta korišćenjem novih materijala. Uloga partnera iz Mađarske jeste sinteza i karakterizacija novih materijala koji bi na Prirodno-matematičkom fakultetu bili ispitani u tehnikama solidifikacije i stabilizacije neorganskih i organskih polutanata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik