Za šest poslovnih zona odobreno 860.000 KM

Bez autora
Sep 26 2022

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području tog kantona od 860.259,20 KM.

Prijave

Ministar za privredu ZDK-a Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva na koji su pristigle prijave osam gradova i općina, od kojih je šest bilo ispravno.

To je, dodao je, drugi javni poziv za poslovne zone, a finansira se iz sredstava od milion maraka koja su osigurana usvojenim rebalansom kantonalnog budžeta.

- Pravo na subvenciju i izgradnju poslovnih zona ostvarile su općine Usora, Tešanj, Vareš, Doboj-Jug, Maglaj i Breza, dok su Grad Zenica i Općina Olovo dostavili neuredne prijave. S ovom odlukom od 2016. do danas za poslovne zone smo izdvojili sedam miliona KM, što su značajna sredstva, kazao je Jelić.

Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za privredu opredijeljeni za razvoj svih lokalnih zajednica u tom kantonu, te da je od 2009, otkad se realizuje taj program, za poslovne zone izdvojeno ukupno 10 miliona KM.

Također, Vlada ZDK-a usvojila je Odluku o odobravanju sredstava za Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2022. od 171.000 KM.

Program će biti realiziran preko Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK-a, a planirano je da se ovim iznosom podrži samozapošljavanje 25 osoba u procesu pokretanja biznisa.

Startup

- Služba za zapošljavanje će u narednih 12 mjeseci vršiti refundaciju sredstava korisnicima od 530 KM i jednokratno isplatiti dio troškova osnivanja firmi od 480 KM, kazala je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović.

Naglasila je da se program Startup 2022. realizira prvi put te da će, zavisno od interesovanja nezaposlenih, po potrebi preraspodjelom biti osigurana dodatna finansijska sredstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik