Za vodosnabdevanje 70 miliona evra

Bez autora
Apr 02 2012

Prema generalnom projektu vodosnabdevanja, sva 63 mesta na teritoriji ove opštine, svako domaćinstvo i preduzeće, do 2035, dobijaće kvalitetnu vodu iz regionalnog vodosistema "Rzav". Radovi bi se izvodili u fazama, a ukupno bi koštali 70 miliona evra. Trenutno, vodom iz "Rzava" snabdevaju se samo Gornji Milanovac i nekoliko prigradskih naselja, a ostala sa starijih lokalnih vodovoda "Brezna" i "Banjani", koji bi - u perspektivi - trebalo da budu povezani sa vodosistemom koji napaja još i Arilje, Lučane, Požegu i Čačak. Prethodno, na reci Rzav valja izgraditi akumulaciju "Svračkovo", koja bi trebalo da bude gotova najkasnije za pet godina, a koštaće takođe 70 miliona evra. Veći deo tih troškova platiće Republika Srbija, a ostatak pomenutih pet opština. Evropske norme propisuju da svaki vodosistem, mereno brojem stanovnika koje snabdeva, mora imati kapacitet od 210 litara u sekundi, a gradnjom akumulacije "Svračkovo" Gornji Milanovac bi trebalo da dobija čak 350 litara.

Za vodosnabdevanje 70 miliona evraPrema generalnom projektu vodosnabdevanja, sva 63 mesta na teritoriji ove opštine, svako domaćinstvo i preduzeće, do 2035, dobijaće kvalitetnu vodu iz regionalnog vodosistema "Rzav".

Radovi bi se izvodili u fazama, a ukupno bi koštali 70 miliona evra - potvrdila je Emilija Vlahović, iz beogradskog "Vodoinženjeringa", glavni projektant ovog budućeg sveobuhvatnog građevinskog poduhvata.

Trenutno, vodom iz "Rzava" snabdevaju se samo Gornji Milanovac i nekoliko prigradskih naselja, a ostala sa starijih lokalnih vodovoda "Brezna" i "Banjani", koji bi - u perspektivi - trebalo da budu povezani sa vodosistemom koji napaja još i Arilje, Lučane, Požegu i Čačak. Prethodno, na reci Rzav valja izgraditi akumulaciju "Svračkovo", koja bi trebalo da bude gotova najkasnije za pet godina, a koštaće takođe 70 miliona evra. Veći deo tih troškova platiće Republika Srbija, a ostatak pomenutih pet opština.

- Evropske norme propisuju da svaki vodosistem, mereno brojem stanovnika koje snabdeva, mora imati kapacitet od 210 litara u sekundi, a gradnjom akumulacije "Svračkovo" Gornji Milanovac bi trebalo da dobija čak 350 litara - ističe Emilija Vlahović, a Milosav Petrović, direktor JKP "Gornji Milanovac", procenjuje da će to biti sasvim dovoljno i za privredu i za stanovništvo.

Rudnik

Uskoro počinje etapna gradnja vodovoda od Gornjeg Milanovca do Rudnika, čime će biti trajno rešeno napajanje tog značajnog turističkog mesta, a biće rešeni i problemi sa vodom u čitavom gružanskom kraju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik