Zbog teškog stanja u manjem bh. entitetu sve manje poslova za građevinare!

Bez autora
Jun 06 2011

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je građevinskih radova u manjem bh. entitetu sve manje i u ovoj godini. Samo u aprilu vrijednost izvršenih građevinskih radova u ovom dijelu BiH manja je za 13,8 posto u odnosu na mart. To je posljedica recesije, ali i teške ekonomske slike u RS među privrednicima, ali i stanovništvom. Građevinarstvo igra ogromnu ulogu u privredi svake zemlje i društva. Svaka kriza udara na građevinarstvo, a to je, onda, sveobuhvatan problem. Jednostavno, ako nema osnovnih investitorskih radova, ne troše se ni staklo, drvo, cement, tako da je zastoj u čitavom jednom privrednom sektoru i posljedice su vrlo ozbiljne. U RS još zvanično nema značajnih obustava gradnje, no tražnja je znatno manja u odnosu na isti period prošle godine, ili čak i ranije.

Zbog teškog stanja u manjem bh. entitetu sve manje poslova za građevinare!Najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je građevinskih radova u manjem bh. entitetu sve manje i u ovoj godini.

Samo u aprilu vrijednost izvršenih građevinskih radova u ovom dijelu BiH manja je za 13,8 posto u odnosu na mart. To je posljedica recesije, ali i teške ekonomske slike u RS među privrednicima, ali i stanovništvom.

Ogromna uloga

- Građevinarstvo igra ogromnu ulogu u privredi svake zemlje i društva. Svaka kriza udara na građevinarstvo, a to je, onda, sveobuhvatan problem. Jednostavno, ako nema osnovnih investitorskih radova, ne troše se ni staklo, drvo, cement, tako da je zastoj u čitavom jednom privrednom sektoru i posljedice su vrlo ozbiljne - kaže za "Dnevni avaz" ekonomista Aleksa Milojević.

U RS još zvanično nema značajnih obustava gradnje, no tražnja je znatno manja u odnosu na isti period prošle godine, ili čak i ranije.

Nema ohrabrenja

- Vrijednost izvršenih građevinskih radova u aprilu ove godine je u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 3,3 posto. U odnosu na prosječnu vrijednost u 2010. godini radovi su smanjeni za 23,7 posto - podaci su Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Privredne komore RS, pozitivan pokazatelj u ovom sektoru je povećanje aktivnosti u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle. Međutim, kako nam je rečeno, to nije mnogo ohrabrujuća slika, s obzirom na to da su uvjeti na tržištu i dalje teški, poslodavci nesigurni pri zapošljavanju veće radne snage, a potražnja na tržištu umanjena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik