Železnički čvor “Prokop” razvojna šansa za Srbiju

Bez autora
Aug 28 2012

Ministarstvo saobraćaja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je jedan od prioriteta završetak beogradskog železničkog čvora “Prokop”, koji je od značaja za ukupan privredni razvoj Beograda, ali i cele Srbije. To je konstantovano na sastanku kojem su prisustvovali ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica i generalni direktor preduzeća “Železnice Srbije” Milovan Marković. Na sastanku je, između ostalog, postignut dogovor o tome da se u najkraćem roku intenzivira izrada projekta stanične zgrade i prilaznih saobraćajnica, što će doprineti da se privuku potencijalni investitori. Približno 70.000 kvadratnih metara raspoloživog prostora, koji se nalazi iznad ploče, završene pre nekoliko godina, bi postalo privlačno investitorima, s obzirom na moguću frekventnost i broj korisnika železničkih usluga.

Železnički čvor “Prokop” razvojna šansa za SrbijuMinistarstvo saobraćaja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je jedan od prioriteta završetak beogradskog železničkog čvora “Prokop”, koji je od značaja za ukupan privredni razvoj Beograda, ali i cele Srbije.

To je konstantovano na sastanku kojem su prisustvovali ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva saobraćaja Miodrag Poledica i generalni direktor preduzeća “Železnice Srbije” Milovan Marković.

Na sastanku je, između ostalog, postignut dogovor o tome da se u najkraćem roku intenzivira izrada projekta stanične zgrade i prilaznih saobraćajnica, što će doprineti da se privuku potencijalni investitori.

U saopštenju se navodi da bi približno 70.000 kvadratnih metara raspoloživog prostora, koji se nalazi iznad ploče, završene pre nekoliko godina, postalo privlačno investitorima, s obzirom na moguću frekventnost i broj korisnika železničkih usluga.

Kompleks železničke stanice “Beograd centar”, poznatiji kao “Prokop”, planiran je kao centralni putnički terminal glavnog grada, koji integriše sve vidove saobraćaja i obuhvata železničku i metro stanicu i stovarišta javnog gradskog saobraćaja.

U ovoj stanici ukrštaju se pruge Koridora 10 iz pravaca Subotice, Šida i Niša, pruga Beograd - Bar i pruga Beograd - Vršac, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik