“Žeželjev most” povezaće sve delove Srbije

Bez autora
Jul 01 2012

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i šef delegacije EU u našoj zemlji Vensan Dežer obišli su gradilište ”Žeželjevog mosta” sa petrovaradinske strane. Jedan od najvažnijih delova Dunavske strategije jeste saobraćaj, povezivanje i komunikacija, a izgradnja ”Žeželjevog mosta” je svakako jedan element. Novosadski most je i važan deo “X-X” trans-evropske mreže voznih, drumskih i vodenih pravaca. Zbog svega toga EU je odlučila da podrži izgradnju novosadskog mosta sa 26 miliona evra, a kada bude završen i povezan sa auto-putem ovaj projekat će dobiti na svom evropskom značaju. Mostovi su važni ne samo zbog boljeg i bržeg saobraćajnog povezivanja, oni predstavljaju obeležje bliske saradnje i međusobnih veza, i simbolično označavaju bolje i čvršće veze među ljudima.

“Žeželjev most” povezaće sve delove SrbijePredsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i šef delegacije EU u našoj zemlji Vensan Dežer obišli su gradilište ”Žeželjevog mosta” sa petrovaradinske strane.

Jedan od najvažnijih delova Dunavske strategije jeste saobraćaj, povezivanje i komunikacija, a izgradnja ”Žeželjevog mosta” je svakako jedan element. Novosadski most je i važan deo “X-X” trans-evropske mreže voznih, drumskih i vodenih pravaca. Zbog svega toga EU je odlučila da podrži izgradnju novosadskog mosta sa 26 miliona evra, a kada bude završen i povezan sa auto-putem ovaj projekat će dobiti na svom evropskom značaju.

Mostovi su važni ne samo zbog boljeg i bržeg saobraćajnog povezivanja, oni predstavljaju obeležje bliske saradnje i međusobnih veza, i simbolično označavaju bolje i čvršće veze među ljudima. To povezivanje, bliskost i saradnja su od najvećeg značaja za miroljubivo, otvoreno društvo i podrška podizanju ovog mosta je još jedan simboličan gest koji govori koliko je, i koliko će, Srbija biti važna EU i jedan simboličan korak na putu ka budućem članstvu i evropske budućnosti Srbije, rekao je Johanes Han.

Prema rečima predsednika Pajtića, izgradnja “Žeželjevog mosta” govori o tome koliko je nama važna integracija u evropsku porodicu zemalja. Prvo, mi ovaj most finansiramo partnerski, grad i pokrajina sa jedne i Eu sa druge strane. Istovremeno most nas povezuje sa zemljama EU jer na sebi nosi deo evropskog koridora 10.

Pajtić dodaje da je veliki njegov značaj, ne samo za Novi Sad i Vojvodinu, nego i za čitavu Srbiju, zbog toga što će rasteretiti saobraćaj u gradu, a istovremeno kada se o železnici radi, povezati sve delove Srbije, ali i omogućiti da naša roba lakše stigne do Mađarske i svih drugih evropskih tržišta. U infrastrukturnom smislu ovaj most je jedan od najvećih poduhvata u našoj pokrajini tokom nekoliko proteklih decenija, dodaje on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik