Žeželjev most: Šipovi do kraja godine

Bez autora
Sep 13 2011

Ukoliko sve tehničko-administrativne pripreme budu gotove u planiranim rokovima, pobijanje šipova na kojima će stajati stubovi novog ”Žeželjevog mosta” moglo bi da počne do kraja ove godine. Republička vlada je, kao investitor, tom javnom preduzeću poverila kontrolu gradnje mosta u koji će biti uloženo 45,3 miliona evra. Zvanično, poslovi na njegovom podizanju počeli su još u martu, ali se na obalama Dunava od toga, praktično, još ništa ne vidi, što je većinu Novosađana dovelo u prilično veliku nedoumicu.Rok koji je počeo da teče 5. marta podrazumevao je i izradu glavnog projekta za šta je potrebno vreme i koja je u toku.

Žeželjev most: Šipovi do kraja godineUkoliko sve tehničko-administrativne pripreme budu gotove u planiranim rokovima, pobijanje šipova na kojima će stajati stubovi novog ”Žeželjevog mosta” moglo bi da počne do kraja ove godine, izjavio je u ponedeljak za ”Novosti” Janko Kovljanić iz ”Železnica Srbije”.

Republička vlada je, kao investitor, tom javnom preduzeću poverila kontrolu gradnje mosta u koji će biti uloženo 45,3 miliona evra. Zvanično, poslovi na njegovom podizanju počeli su još u martu, ali se na obalama Dunava od toga, praktično, još ništa ne vidi, što je većinu Novosađana dovelo u prilično veliku nedoumicu.

- Rok koji je počeo da teče 5. marta podrazumevao je i izradu glavnog projekta za šta je potrebno vreme i koja je u toku - objašnjava Kovljanić.

- On se, inače, radi prema ranije prihvaćenom idejnom projektu preduzeća za inženjering italijanskih železnica ”Italfer” i trebalo bi da bude odobren za otprilike dva meseca. Time bi i bili stvoreni uslovi za početak pobijanja šipova za noseće stubove.

Novi most koji će, praktično, biti ne previše redizajnirana replika onog starog koji je, po projektu čuvenog srpskog arhitekte Branka Žeželja, podignut 1961. a srušen u NATO bombardovanju 1999, imaće tri noseća stuba - jedan rečni i dva obalna. Za podizanje rečnog biće korišćeni temelji starog koji su, kako su pokazala ispitivanja, ostali neoštećeni.

- Pre pobijanja šipova za obalne stubove, biće uklonjeni ostaci konstrukcije na ove obale Dunava, dakle i na bačkoj, i sremskoj. To bi, ukoliko neophodna dokumentacija bude gotova, a verujemo da hoće, moglo da počne već za tri nedelje - precizira sagovornik našeg lista.

Za razliku od starog ”Žeželja”, inače prvog mosta u Evropi izgrađenog od prenapregnutog betona, na novom će betonski biti samo stubovi. Dva para lukova, blago nagnuta jedan prema drugom, biće, naime, napravljena od 12.000 tona čelika. Novi most biće dug tačno 474, a širok 34 metra. On je jedna od glavnih tačaka na evropskom železničkom Koridoru 11, pa će imati dva železnička koloseka, ali i po dve kolovozne trake i biciklističke staze.

Biće naših ljudi

Novi ”Žeželjev most” gradiće špansko-italijanski konzorcijum ”AZVI”. Za gradnju betonskog dela će, kako se očekuje, većinom biti angažovani radnici iz Srbije, dok će elementi za čelične lukove biti pravljeni u matičnim zemljama tog konzorcijuma. U Novom Sadu će oni biti samo spojeni i, sa specijalnih barži, podignuti na noseće stubove.

Pet NATO udara

Stari ”Žeželjev most” bio je jedan od najupečatljivijih simbola Srpske Atine, a bombarderi NATO su ga srušili sat iza ponoći 26. aprila 1999. Pre toga, pogađali su ga još četiri četiri puta - 5, 21, 22. i 24. aprila, ali je on tim udarima uspešno odoleo.

Rok - novembar 2013.

Prema uslovima tendera na kojem je ”AZVI” dobio veliki posao, most bi trebalo da bude završen do novembra 2013. godine. Najveći deo novca za njegovu gradnju - 26,2 miliona evra obezbedila je EU, dok će preostalih 19,1 milion, u podjednakim delovima, biti izdvojen iz budžeta Vojvodine, odnosno gradske kase Novog Sada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik