Aleksandra Đurđević: Za razvoj tržišta e-vozila neophodna razvijena mreža elektro punjača

Bez autora
Mar 18 2024

Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević izjavila je da se očekuje povećano interesovanje građana za električna vozila i da je potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje „zelenih stanica” na autoputevima, ohrabrujuća vest jer je razvijena infrastruktura osnova za razvoj ambijenta i tržišta električnih vozila.

„Apsolutno očekujemo povećano interesovanje za električna vozila. Ta mera nas je veoma obradovala. Ne postoji zemlja u kojoj može da se razvija tržište električnih vozila, a da nema ili opcija subvencije i razvijene infrastrukture”, rekla je Đurđevićeva za Tanjug. Ona je istakla da je trenutna infrastruktura na izuzetno niskom nivou, ali da ohrabruje potpisani ugovor i najava da će do kraja godine na putevima u Srbiji biti aktivna 33 elektro punjača, a da je pored njih najavljena izgradnja velikog broja „zelenih stanica” sa elektro punjačima.

„Takođe su tu najave da će sledeće godine svaka pumpa po planu generalne regulacije morati na četiri točilice da ima jedan električni punjač. To su dobre najave i brze mere kako bi se naš ekosistem poboljšao”, rekla je Đurđevićeva. Ona je istakla da su takođe najavljene zelene tablice kao jedna opcija koja se ozbiljno razmatra. „To bi bila jako dobra mera u smislu finansijske stimulacije u vidu umanjenja putarine, besplatng parkiranje u zonama”, pojasnila je Đurđevićeva. Ona je istakla da je program subvencija veoma važan za razvoj tržišta električnih vozila, ali da je pomalo brine to što se više ne subvencioniše kupovina hibridnih vozila i plug-in hibrida.

„Ono što nas malo brine jeste da je budžet za subvencije umanjen. On je umanjen za oko milion evra i imamo isključenje hibridnih i plug-in hibrida. Plug-in hibridi su nešto što je logičan prelaz ka električnim vozilima u zemljama koje nemaju još uvek razvijenu infrastrukturu”, ocenila je Đurđevićeva. Ona je dodala da je u Srbiji tokom prošle godine prodato svega 69 takvih vozila i ocenila da je važno da se nastavi sa stimulacijom tog segmenta. „Mi ćemo kao asocijacija nastaviti da utičemo da se opredeli određeni budžet za ta vozila”, naglasila je Đurđevićeva.

Istakla je da je Srbija dominantno tržište polovnih vozila i to izuzetno starih polovnih vozila. „U prethodnoj godini prodato je 132.000 polovnih vozila, a više od polovine je bilo starije od 20 godina. Tri puta više je prodato vozila starijih od 20 godina nego novih tokom cele prošle godine”, upozorila je Đurđevićeva. Ona je istakla da je potrebno još dosta raditi na obnovi voznog parka u zemlji kao i na sprečavanju vozila koja u većoj meri zagađuju okolinu. „Ona su zabranjena svuda za uvoz u Evropi.

Najavljene su mere zabrane uvoza vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorom, kao i stimulacija za reciklažu starijih vozila. Ključno je da te dve mere budu sinhronizovane - da se zabrani uvoz i stimuliše reciklaža”, navela je Đurđevićeva za Tanjug. Naglašava da će svakako biti jedna izuzetno dobra mera, ali da se mora izbeći da zbog reciklaže bude stimulisan uvoz starih vozila.

„Sve te mere uključujući i ovu za razvoju elektro infrastrukture su jako dobra osnova za ubrzan razvoj, jer kada pogledamo statistiku imamo svega jedan odsto električnih vozila, dok je Evropa već na 14 odsto. To je veliki jaz koji moramo da nadomestimo”, zaključila je Đurđevićeva. Planirano je preuređenje 16 odmorišta na auto-putevima u „zelene oaze”, što će udvostručiti broj elektro punjača na teritoriji Srbije.

Predstavnici Puteva Srbije i kompanija Iteć Corp i Elcom Bgd potpisali su 13. marta, u Vladi Srbije, ugovor o finansiranju izgradnje 16 „zelenih stanica” na autoputevima, koje će biti opremljene elektro punjačima, a ministar građevinarstva Goran Vesić je izjavio da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.

 Predviđeno je da u „zelenim oazama” na auto-putevima bude postavljeno između pet i 20 elektro punjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 metara kvadratnih, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik