Amandmani na poglavlje Predloga zakona – Dužnost prijavljivanja korupcije

Bez autora
Oct 24 2012

Jedno od poglavalja u Predlogu zakona o javnim nabavkama koje privlači najveću pažnju je “Sprečavanje korupcije i sukoba interesa“. Ovo je novi termin u Zakonu koji su komentarisali i o kojem su često govorili predlagači zakona na javnim skupovima.Kako bi odredbe koje propisuje Predlog zakona o javnim nabavkama bile transparentnije i jasne konsultantska firma “Tenderi“ d.o.o. dala je predlog amandmana i na ovo poglavlje.

Amandmani na poglavlje Predloga zakona – Dužnost prijavljivanja korupcijeJedno od poglavalja u Predlogu zakona o javnim nabavkama koje privlači najveću pažnju je “Sprečavanje korupcije  i sukoba interesa“. Ovo je novi termin u Zakonu koji su komentarisali i o kojem su često govorili predlagači zakona na javnim skupovima.

Kako bi odredbe koje propisuje Predlog zakona o javnim nabavkama bile transparentnije i jasne konsultantska firma “Tenderi“ d.o.o. dala je predlog amandmana i na ovo poglavlje.

U članu 24. Predloga zakona propisano je da naručilac u postupku - “Lice zaposleno na poslovima javnih nabavki ili bilo koje drugo lice zaposleno kod naručioca koje ima podatke o postojanju korupcije u javnim nabavkama dužno je da o tome obavesti Upravu za javne nabavke“.

Tim stručnjaka praktičara iz firme “Tenderi“ d.o.o. predložio je dopunu ovog člana tako da obavezu i dužnost prijavljivanja korupcije imaju sva lica koja imaju podatke o postojanju korupcije u javnim nabavkama, a ne samo lica koja su zaposlena kod naručioca.

Zar je realno očekivati da zaposleni kod naručioca prijavljuju korupciju? Pre će to učiniti ostala lica koja, kao učesnici u postupku javne nabavke, imaju saznanja o postojanju korupcije - komentar je podnosioca amandmana.

Prihvatanje ovog amandmana podpomoglo bi ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva Predloga zakona, a to je smanjene korupcije u javnim nabavkama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik