Beograd nastavlja da podržava samozapošljavanje

Bez autora
Feb 13 2014

Gradski sekretar za privredu Aleksandar Milošević i direktorka Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Aleksandra Grubin obišli su danas preduzetničke radnje "Kole" i "Ana" na Čukarici, osnovane zahvaljujući subvencijama grada Beograda za samozapošljavanje nezaposlenih lica socijalno ugroženih kategorija u 2013. godini.Sekretarijat za privredu u poslednje četiri godine sprovodi program podsticanja samozapošljavanja naših sugrađana i do sada su se njih 204 zaposlila na ovaj način, a više od 85 odsto njih i danas uspešno posluje. Prošle godine akcenat je bio na socijalno ugroženim kategorijama, kao što su invalidi, nezaposleni stariji od 45 godina i samohrani roditelji, a obezbedili smo sredstva za 35 korisnika programa u iznosu od po 200.000 dinara.

Beograd nastavlja da podržava samozapošljavanjeGradski sekretar za privredu Aleksandar Milošević i direktorka Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Aleksandra Grubin obišli su danas preduzetničke radnje "Kole" i "Ana" na Čukarici, osnovane zahvaljujući subvencijama grada Beograda za samozapošljavanje nezaposlenih lica socijalno ugroženih kategorija u 2013. godini.

Sekretarijat za privredu u poslednje četiri godine sprovodi program podsticanja samozapošljavanja naših sugrađana i do sada su se njih 204 zaposlila na ovaj način, a više od 85 odsto njih i danas uspešno posluje. Prošle godine akcenat je bio na socijalno ugroženim kategorijama, kao što su invalidi, nezaposleni stariji od 45 godina i samohrani roditelji, a obezbedili smo sredstva za 35 korisnika programa u iznosu od po 200.000 dinara. Sekretarijat za privredu će već u drugoj polovini marta u saradnji sa Centrom za socijalno preduzetništvo raspisati novi konkurs za samozapošljavanje, istakao je Milošević.

Prema njegovim rečima, sekretarijat će pored programa samozapošljavanja nastaviti i druge programe sprovođene ranijih godina, koji su se direktno odnosili na podsticaj malim privrednim subjektima i preduzetnicima za inoviranje tehnološkog procesa i nabavku novih mašina i oprema.

U prethodnom periodu podsticali smo i uvođenje i sertifikaciju standarda i osposobljavanje i rehabilitaciju invalida. Prošle godine smo sa ograničenim sredstvima uspeli da u okviru svih ovih programa zaposlimo više od 400 ljudi. Efekti konkursa za nabavku mašina i opreme su takvi da se zaposlenost iz godine u godinu povećava od tri do deset odsto, a povećana je i produktivnost, što je dovelo do većih prihoda, naglasio je Milošević.

Aleksandra Grubin je istakla da nezaposleni u Centar za socijalno preduzetništvo dolaze sa svojim idejama.

Zajedno sa nama oni rade analizu tržišta, da bi pre svega videli da li je njihova ideja ostvarljiva i da li za nju postoji tržište. Posle toga prolaze proces edukacije za vođenje svog posla, koji je minimum sa kojim mogu da započnu posao. Edukujemo ih i gde da nađu opremu, za šta se oslobađaju od poreza a za šta ne. To znači da zajedno sa njima bukvalno korak po korak razvijamo njihovu ideju do kraja, a kada osmisle poslovni plan, prijavljuju se Sekretarijatu za privredu za sredstva za samozapošljavanje, rekla je Grubinova.

Pre raspisivanja konkursa, Gradski centar za socijalno preduzetništvo održaće Info dane, na kojima će zainteresovanima biti objašnjeno šta mogu da očekuju.

Dvadesetsedmogodišnji Kosta Gajić zahvaljujući sredstvima grada otvorio je Auto-elektro servis „Kole”.

Mislim da je ovo odlična investicija grada Beograda i sa njom bi trebalo nastaviti, jer ima dosta ljudi koji žele da rade i ostvaruju svoje ideje. Bez subvencije Sekretarijata za privredu ne bih uspeo da počnem samostalan posao, a od izuzetnog značaja je bila i dobra saradnja sa Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo. Za sada dosta dobro poslujem i nadam se da ću u mesecima koji dolaze biti još uspešniji, istakao je Gajić.

Andrijana Bušković na prošlogodišnjem konkursu dobila je sredstva koja je iskoristila za otvaranje Muško-žensko frizerskog salona „Ana”.

– Subvenciju sam iskoristila za kupovinu kvalitetnih preparata i materijala i opremanje salona. To mi je omogućilo da pružam dobru uslugu po povoljnim cenama, pa je i mušterija sve više. Zbog toga se nadam da ću za nekoliko meseci ovde moći da otvorim još jedno radno mesto, istakla je Buškovićeva.

Sekretarijat za privredu od 2009. godine sprovodi programe zapošljavanja  subvencionisanjem samozapošljavanja nezaposlenih lica i finansiranjem poslodavaca za otvaranje novih radnih mesta. Za ove namene od 2009. do 2012. godine izdvojeno je gotovo 25 miliona dinara, a sredstva je dobilo 169 nezaposlenih lica sa teritorije Beograda.

Na konkursu za dodelu subvencija za samozapošljavanje nezaposlenih lica socijalno ugroženih kategorija, realizovanim u saradnji sa Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo i Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd, prošle godine je izdvojeno sedam miliona dinara. Na konkurs je pristiglo 210 prijava, a bodovali su se poslovna ideja, vrsta delatnosti, poslovni prostor, projekcija finansijskih pokazatelja. Sredstva je dobilo 35 korisnika: nezaposlena lica starija od 45 godina, tehnološki viškovi, samohrani roditelji, interno izbegla i raseljena lica, lica sa izdržavanja kazne zatvora i jedno lice sa invaliditetom. Najviše su zastupljene uslužne i proizvodno-uslužne delatnosti, osnovan je jedan centar za edukaciju, jedna agencija za posredovanje, agencija za čišćenje prostorija, radnja za izradu obuće, za proizvodnju sapuna, auto-servis i drugo. Pored ostalog, Beograd je ovim konkursom doprineo tome da 19 žena otvori preduzetničke radnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik