Besplatno lečenje turista u Crnoj Gori

Bez autora
Jun 18 2013

Zdravstveni osiguranici Republike Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori, imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama, ali i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. U dijaliznim centrima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, takođe, državljani Srbije mogu besplatno da ostvare i ovaj vid zdravstvene usluge.Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111.

Besplatno lečenje turista u Crnoj GoriZdravstveni osiguranici Republike Srbije za vreme letovanja u Crnoj Gori, imaju pravo na besplatnu hitnu zdravstvenu zaštitu, odnosno lečenje u opštim bolnicama, ali i u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

Ovo je, za “Novosti”, izjavio ministar zdravlja u Vladi Crne Gore dr Miodrag Radunović. On naglašava da u dijaliznim centrima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom, takođe, državljani Srbije mogu besplatno da ostvare i ovaj vid zdravstvene usluge.

- Da bi ostvario pravo na ovu zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, osiguranik mora da od nadležne filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije u mestu svog prebivališta, dobije obrazac SRB/MNE-111 - objašnjava Radunović.

- Nakon neposrednog pregleda i uvida u dostavljenu medicinsku dokumentaciju, lekarska komisija Zavoda daje nalaz i mišljenje. Osigurano lice je dužno da se po dolasku u Crnu Goru sa navedenom potvrdom SRB/MNE-111, obrati organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, koja će izdati drugu potvrdu (bolesnički list). Na osnovu tog lista će koristiti zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama.

U situaciji kad je osiguraniku Srbije u Crnoj Gori potrebna hitna zdravstvena zaštita, a ne poseduje potvrdu SRB/MNE-111, zdravstvena ustanova je dužna da obavesti organizacionu jedinicu Fonda Crne Gore, radi naknadnog pribavljanja potvrde. Sve ove podatke građani mogu pronaći na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranje rfzcg.co.me.

- Vrata svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori za zdravstvenu zaštitu pacijentima iz Srbije su uvek i širom otvorena, ali se iskreno nadam da će se u Crnoj Gori oni više odmarati nego družiti sa zdravstvenim radnicima - kaže Radunović.

- Na osnovu međunarodnih ugovora o osiguranju koje je Crna Gora potpisala, osiguranici drugih zemalja mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u Crnoj Gori, tako što moraju od svojih nadležnih nosilaca zdravstvenog osiguranja da dobiju dvojezičnu potvrdu o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite.

Osigurano lice je dužno da se po dolasku u Crnu Goru, sa navedenom potvrdom, obrati nadležnoj organizacionoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje, u mestu boravka. Sve dalje ide svojim tokom. Zdravstveni sistem je u potpunosti spreman da odgovori svim izazovima u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima u periodu letnje turističke sezone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik