Bez godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina

Bez autora
Jun 16 2021

- Važna vest je da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka - najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

- Ta mera nama neće doneti značajne gubitke, ali je veliki signal mladima da mislimo na njih. Time će oni svakako imati plate veće od proseka, a nećemo ih vraćati na prosek zbog plaćanja dažbina - rekao je predsednik.

Dodaje da je druga važna vest - trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

- To će dovesti do rasta zaposlenosti. To će motivisati poslodavce da zapošljavaju mlade - dodao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je pod tačkom tri oslobođenje 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

- Želimo da privučemo još mnogo kompanija za te istraživačko-razvojne centre. To je dodatni podsticaj za sve ono što smo radili od 2015. i posebno 2018. godine i verujem da će to privući i domaće kompanije da više ulažu u R&D aktivnosti - rekao je predsednik.

Kako je dodao u prvih pet meseci strane direktne investicije u prvih pet meseci ove godine iznosile 12,7 odsto više u odnosu na isti period 2019. odnosno da su u 2021. od januara do maja iznosile 1,4 milijardu evra.

Predsednik je naveo da je Srbija u prvom kvartalu, sa rastom od 1,7 odsto u plusu, treća u Evropi.

- Ispred su samo Estonija i Luksemburg, ne računajući Irsku. U drugom kvartalu očekujemo najveći rast, trebalo bi da bude između 12 i 16 odsto - rekao je Vučić i dodao je je Srbija podigla rezerve zlata na 36,3 tone, a da je cilj preko 50 tona.

Penzionerima po dodatih 110 evra

Predsednik je rekao danas da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra. On je ukazao da danas počinje isplata 3.000 dinara za vakcinisane penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene grđane.

Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je 2,5 miliona.

„Gotovo svi su se prijavili“, konstatovao je on.

Rekao je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Posle isplate od 30 evra u maju, 50 evra u septembru, i drugih 30 evra u novembru kao i svi gradjani, penzioneri će u ovoj godini dobiti ukupno 110 dodatnih evra.

Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Stanje budžeta odlično, deficit na kraju godine manji

Predsednik je danas izjavio i da je budžet države u odličnom stanju pošto su prihodi mnogo veći, a rashodi niži nego što je očekivano, zbog čega će na kraju godine biti niži deficit budžeta, i pozvao ministre da utroše novac predviđen za infrastrukturne investicije, jer je to jedan od glavnih razloga ekonomsko uspeha Srbije.

- Mi smo juče imali bolji rezultat za dve i po milijarde, pošto svakog 15. u mesecu imamo prihod oko 40,5 miljardi, a imali smo sada 43 milijarde. Deficit će biti manji od onog koji smo predočili poslanicima, rekao je Vučić.

Kaže da moli premijerku Anu Brnabić da natera ministre da više troše novac, ali ne na gluposti, već na investicione i infrastrukturne projekte.

- Treba nam ulaganje, a ne novac, jer ćemo tako više vratiti građanima. To je za nas od preusudnog značaja i molim ministre da budu odogovorni po tom pitanju, jer je to jedan od kjučnih razloga uspeha Srbije u prethodnom periodu, naveo je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik