Bez pomeranja roka za elektronsko prijavljivanje poreza

Bez autora
Feb 27 2014

Članovi Grupacije računovodstvenih agencija, koja radi u okviru Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS), sastali su se sa predstavnicima Poreske uprave da bi zajednički identifikovali i pronašli rešenja za probleme koji nastaju pri podnošenju elektronske prijave poreza po odbitku (porez na zarade i druge naknade).Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje PKS, rekla je da je komunikacija između računovođa i Poreske uprave u obostranom interesu, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje sistema objedinjene naplate poreza po odbitku od 1. marta ove godine.

Bez pomeranja roka za elektronsko prijavljivanje porezaČlanovi Grupacije računovodstvenih agencija, koja radi u okviru Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS), sastali su se sa predstavnicima Poreske uprave da bi zajednički identifikovali i pronašli rešenja za probleme koji nastaju pri podnošenju elektronske prijave poreza po odbitku (porez na zarade i druge naknade). 

Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje PKS, rekla je da je komunikacija između računovođa i Poreske uprave u obostranom interesu, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje sistema objedinjene naplate poreza po odbitku od 1. marta ove godine.

Predstavnici računovodstvenih agencija ukazali su na neke tehničke i praktične probleme, zbog kojih prijave "ne prolaze", kao što je problem sa zaokruživanjem iznosa ili dugo čekanje na uspostavljanje konekcije sa portalom,  problem u vezi sa naknadama za bolovanja preko 30 dana, platama osnivača privrednog društva i strancima na radu u našim kompanijama, kao i isplata stipendija. Na sastanku su otklonjene nejasnoće oko datuma plaćanja koji se unosi u poresku prijavu. Predloženo je da se sistem dodatno unapredi, da se omogući pretraga po imenu a ne samo po pibu. Predloženo je da se što pre uradi uputstvo, kako bi se korisnicima olakšalo podnošenje prijava, s obzirom da je u testnom periodu bilo puno promena aplikacije.

Milica Bisić, rukovidilac projekta objedinjene naplate i Saša Dulić, pomoćnik direktora PU, istakli su da neće biti  pomeranja roka za obavezno elektronsko podnošenje prijave za poreze po odbitku. U toku je završno ažuriranja  E-portala PU i otklanjaju se uočeni tehnički problemi, tako da će obveznici moći nesmetano da podnose elektronske prijave. Bilo je tehničkih problema, koji su bili posebno izraženi 31. januara, ali su u najvećem broju otklonjeni. Da bi sve funkcionisalo u skladu sa zakonom, a imajući u vidu da neki mali poreski obveznici, pre svega preduzetnici nisu tehnički osposobljeni, u filijalama i ekspoziturama Poreske uprave će biti obezbeđen po jedan ili dva računara, sa kojih će moći da podnesu prijave.

Dogovoreno je da se nastavi saradnja Poreske uprave i Grupacije računovodstvenih agencija i na pripremi za prelazak na obavezne elektronske poreske prijave i za ostale poreze, od jula ove godine. Radi se zapravo o četiri stavke: porezu na dohodak po odbitku, elektronskoj prijavi PDV koja je i sad moguća ali nije obavezna, akcizama i porezu na dobit, rekla je Milica Bisić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik