Biće kazni za veće marže

Bez autora
Jan 16 2012

Tržišni inspektori su do sada prekontrolisali više od 1.500 maloprodajnih objekata i utvrdili da manje od dva odsto njih ne poštuje uredbu o ograničenju marži na deset odsto za osnovne životne namirnice. Procenat trgovaca koji se ne pridržava odredbi vladine uredbe je oko 1,7 odsto i broj nepravilnosti od 4. januara, kada su kontrole počele, smanjen je za 20 odsto.Kontrole su na početku bile „edukativne i informativne“, a sada će inspekcija početi da preduzima mere predviđene uredbom u slučaju njenog nepoštovanja.

Biće kazni za veće marže- Tržišni inspektori su do sada prekontrolisali više od 1.500 maloprodajnih objekata i utvrdili da manje od dva odsto njih ne poštuje uredbu o ograničenju marži na deset odsto za osnovne životne namirnice - kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Ljubiša Dimitrijević.

Dimitrijević je precizirao da je procenat trgovaca koji se ne pridržava odredbi vladine uredbe oko 1,7 odsto i da je broj nepravilnosti od 4. januara, kada su kontrole počele, smanjen za 20 odsto. Kontrole su na početku bile „edukativne i informativne“, a sada će inspekcija početi da preduzima mere predviđene uredbom u slučaju njenog nepoštovanja.

- Sada kada smo sigurni da su svi privredni subjekti u potpunosti upoznati sa svim obavezama koje imaju po osnovu uredbe, krećemo u kontrolu da li su stvarno i uskladili svoje poslovanje i preduzimaćemo odgovarajuće mere u skladu sa vrstom povrede uredbe - ističe Dimitrijević.

Inspektori u slučaju da uredba nije ispoštovana, odnosno da je faktura neodgovarajuća, a ukupna stopa marže u odnosu na cenu proizvođača veća od 10 odsto, privremeno zabraniti promet te robe dok cena ne bude usklađena. U slučaju da se ne ispoštuju nalozi inspektora, svakako može doći i do izricanja mere privremenog obavljanja delatnosti tog privrednog subjekta. Novčane kazne su za pravno lice do dva miliona dinara, a za preduzetnika do 500.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik