Devizne rezerve na kraju septembra 10,44 milijardi evra

Bez autora
Oct 13 2013

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra 10,44 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 333 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni priliv u toku septembra realizovan je po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od 54,7 miliona evra.Od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 37,2 miliona evra, dok su banke po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 26,5 miliona evra.

Devizne rezerve na kraju septembra 10,44 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra 10,44 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 333 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako je saopštila NBS, najveći devizni priliv u toku septembra realizovan je po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke u iznosu od 54,7 miliona evra. Od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 37,2 miliona evra, dok su banke po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 26,5 miliona evra.

Najveći devizni odliv u istom periodu realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 151,6 miliona evra. Pored toga, odliv je realizovan i po osnovu otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 52,0 miliona evra i po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 42,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju septembra iznosile su 6,77 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 687,0 miliona evra i bio je za 71,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,24 milijardi evra.

U septembru dinar je nominalno deprecirao prema evru za 0,2 odsto. Da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 90,0 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik