Devizne rezerve NBS 11,7 milijardi evra

Bez autora
Mar 11 2013

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 11,681 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 434 posto i pokrivenost od osam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni priliv u toku februara realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na inostranom i domaćem finansijskom tržištu, u ukupnom iznosu od 1,165 milijardi evra.Pored toga, priliv je ostvaren i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 61 miliona evra, kao i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 12,7 miliona evra.

Devizne rezerve NBS 11,7 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 11,681 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 434 posto i pokrivenost od osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv u toku februara realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na inostranom i domaćem finansijskom tržištu, u ukupnom iznosu od 1,165 milijardi evra. Pored toga, priliv je ostvaren i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 61 miliona evra, kao i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 12,7 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi u februaru zabeležen je po osnovu otplate duga MMF-u u iznosu od 100,2 miliona evra. Takođe, po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima iz deviznih rezervi su isplaćena 55,2 miliona evra, a po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima 21,6 miliona evra. Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju februara iznosile su 7,635 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 683,9 miliona evra i bio je za 471,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 1,839 milijardi evra.

U februaru je dinar nominalno aprecirao prema evru za 0,1 posto. Da bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom pet miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik