Dioničarima Save Re smiješe se 10 centi veća dividenda

Bez autora
Mar 26 2023

Nadzorni odbor i uprava Save Re predlažu da se ovogodišnjim dioničarima reosiguravajućeg društva isplati dividenda od 1,60 eura bruto po dionici.

To je 10 centi ili 6,7 posto više nego lani. Datum skupštine još nije poznat.

Grupa Sava osiguranje u 2022. godini poslovala je uspješno i bolje od planiranog, unatoč teškim uvjetima u okruženju, te je ostvarila neto dobit od 68,2 milijuna eura. Prijedlog dividende slijedi politiku dividendi koja definira isplatu u rasponu od 35 do 45 posto neto dobiti rezultata grupe, objavila je Sava Re putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Ove će godine za isplatu dividende biti izdvojeno nešto manje od 24,8 milijuna eura. Prema prijedlogu koji je u srijedu potvrdio nadzorni odbor Save Re, ostatak bilančne dobiti, koja na dan 31. prosinca 2022. iznosi 41,8 milijuna eura, ostat će neraspoređen.

Prilikom oblikovanja prijedloga za isplatu dividende, uzeli su u obzir i druge okolnosti koje utječu na financijsko stanje društva, objasnili su.

Nadzorni odbor u srijedu je prihvatio i revidirano godišnje izvješće grupe Sava i Sava Re za 2022. Grupa je s neto dobiti od 68,2 milijuna eura više nego uspješno završila trogodišnje strateško razdoblje, napisali su. Taj je broj manji za 10,4 posto nego godinu prije. Lani je obujam bruto premija porastao za 6,1 posto na 774,1 milijun eura, kako na slovenskom tako i na inozemnom tržištu. Kod potonjih je rast bio čak dvoznamenkasti.

Zbog normalizacije učestalosti gubitaka, kombinirani omjer očekivano je porastao, ali je i dalje povoljan i iznosi 90,7 posto te je znatno bolji od planiranog. Tome je znatno pridonijela troškovna učinkovitost jer je rast troškova zaostajao za rastom premije.

Grupacija je iu 2022. godini uspješno provela strategiju digitalne transformacije i stavljanja korisnika u središte svojih poslovnih procesa, a posebnu pozornost posvetila je i provedbi strategije održivosti. Usmjerenost na kupca i održivo poslovanje također ostaju ključne smjernice u novom petogodišnjem strateškom razdoblju, uvjeravaju u reosiguravajućoj kući.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik