Dugovi zatvorili radnje

Bez autora
Oct 18 2012

Red u plaćanju trebalo bi da se zavede tokom naredne godine. Ministarstvo finansija i privrede najavljuje da će uskoro usvojiti zakon kojim će obavezivati i javni i privatni sektor da nabavke plaćaju u roku od 60 dana. Mnoge firme, međutim, ovaj propis nisu dočekale. U odnosu na 2009. godinu, u Srbiji danas posluje 5.593 preduzeća i oko 7.000 radnji manje. Većina je okačila „katanac“ upravo zbog nenaplaćenih potraživanja.Pre četiri godine, tokom 2008, broj novoosnovanih preduzeća bio je čak za 8.180 veći od ugašenih. Za isto toliko se uvećao i broj preduzetnika.

Dugovi zatvorili radnjeRed u plaćanju trebalo bi da se zavede tokom naredne godine. Ministarstvo finansija i privrede najavljuje da će uskoro usvojiti zakon kojim će obavezivati i javni i privatni sektor da nabavke plaćaju u roku od 60 dana.

Mnoge firme, međutim, ovaj propis nisu dočekale. U odnosu na 2009. godinu, u Srbiji danas posluje 5.593 preduzeća i oko 7.000 radnji manje. Većina je okačila „katanac“ upravo zbog nenaplaćenih potraživanja.

Pre četiri godine, tokom 2008, broj novoosnovanih preduzeća bio je čak za 8.180 veći od ugašenih. Za isto toliko se uvećao i broj preduzetnika. Od 2010. godine, međutim, više je firmi i radnji koji napuštaju privredu Srbije, nego onih koji u nju ulaze. Istovremeno, iz meseca u mesec raste i dug javnog prema privatnom sektoru. Prema poslednjim podacima, dostigao je 110 milijardi dinara.

- Vlada je prošle godine usvojila Uredbu kojom je obavezala državni sektor da redovno plaća, ali ne i javna preduzeća - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

- Sada samo lokalna javna preduzeća duguju oko 60 milijardi dinara. Naravo, ima tu i starih obaveza. To je izvor nelikvidnosti mnogih firmi u Srbiji. Država subvencioniše kredite za likvidnost, ali je možda taj novac mogla da iskoristi za vraćanje dugova. Ovako su oni ostali.

Beskrajni rokovi plaćanja privrednicima su godinama prvi na spisku problema sa kojima se susreću u poslovanju. U anketama Unije poslodavaca, iz 2010. i 2011. godine, čak trećina vlasnika ih je navela kao ubedljivo najveći problem. Kod četvrtine oni su bili na drugom mestu.

- To pokazuje da je svaka druga firma imala problema sa naplatom duga - dodaje Rajić.

- Ove godine će biti još teže, jer počinje značajno da se oseća pad tražnje. Doskoro je bio problem naplatiti, ali je bilo posla. Sada je i posla sve manje. Ograničenje rokova na 60 dana i plaćanje poreza na dodatu vrednost po naplati mogli bi da ublaže situaciju. Preduzeće u Srbiji trenutno na zarađeni novac čeka, u proseku, 135 dana. U građevinarstvu rokovi idu i do 185 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik