Efikasniji postupak izvršenja i obezbeđenja

Bez autora
Oct 30 2012

Srbiji je potrebno 330 profesionalnih izvršitelja, pri čemu ih trenutno ima 70 koji su počeli sa radom i još 30 koji su položili izvršiteljski ispit. Srpskom pravosuđu potrebni su profesionalaci koji će postupak izvršenja i obezbeđenja učiniti efikasnijim i rasteretiti rad sudova u toj oblasti.Zadatak radne grupe bio je da napravi izmene koje će doprineti poboljšanju kvaliteta zakona u smislu otklanjanja smetnji za efikasnost i tehničkih smetnji, kao i u delu obezbeđenja prava građana u sudskom postupku.

Efikasniji postupak izvršenja i obezbeđenjaPomoćnik ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije za Sektor pravosuđa Vojkan Simić izjavio je danas da je Srbiji potrebno 330 profesionalnih izvršitelja, pri čemu ih trenutno ima 70 koji su počeli sa radom i još 30 koji su položili izvršiteljski ispit.

Simić je na javnoj raspravi o radnim verzijama zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i Zakona o medijaciji naveo da su srpskom pravosuđu potrebni profesionalaci koji će postupak izvršenja i obezbeđenja učiniti efikasnijim i rasteretiti rad sudova u toj oblasti.

Zadatak radne grupe bio je da napravi izmene koje će doprineti poboljšanju kvaliteta zakona u smislu otklanjanja smetnji za efikasnost i tehničkih smetnji, kao i u delu obezbeđenja prava građana u sudskom postupku, istakao je pomoćnik ministra.

On je napomenuo da Srbija ima velike probleme sa sprovođenjem postupka izvršenja, zbog čega je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu visoko rangirana po broju predstavki zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a izvršenje se računa u trajanje postupka.

Predsednik Radne podgrupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju Nebojša Šarkić saopštio je da bi u narednom periodu trebalo očekivati jačanje uloge izvršitelja.

Na njih bi, osim poslova izvršenja, mogli da budu preneti i drugi upravni i administrativni poslovi, kao i poslovi naplate novčanih potraživanja, naglasio je Šarkić.

On je naveo da se predloženim izmenama predviđa mogućnost traženja odlaganja izvršenja bilo na zahtev poverioca, bilo izvršnog dužnika, i dodao da su uvedene i neke mogućnosti za nalaganje privremene mere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik