EPS i dalje počiva na uglju

Bez autora
Oct 10 2011

Srbija će dobiti elektrane na obnovljive izvore energije, ukupne snage između 100 i 200 megavata, do 2015. godine kada će otpočeti potpuna liberalizacija tržišta električne energije. Do tada će biti izgrađene hidroelektrane na Ibru, Velikoj Moravi, kao i prvi vetropark EPS. Ali, naše najveće investicije, među kojima izgradnja novih blokova u termoelektrani Nikola Tesla, Kostolac, Radljevo i Bistrica, zasnivaju se na proizvodnji iz uglja.Za projekte u hidrosektoru nije teško naći investitore. Do sredine decembra, stići će konačne ponude strateških partnera za Termoelektranu-toplanu „Novi Sad“.

EPS i dalje počiva na ugljuSrbija će dobiti elektrane na obnovljive izvore energije, ukupne snage između 100 i 200 megavata, do 2015. godine kada će otpočeti potpuna liberalizacija tržišta električne energije.

Do tada će biti izgrađene hidroelektrane na Ibru, Velikoj Moravi, kao i prvi vetropark EPS. Ali, naše najveće investicije, među kojima izgradnja novih blokova u termoelektrani Nikola Tesla, Kostolac, Radljevo i Bistrica, zasnivaju se na proizvodnji iz uglja.

Ovo je u ponedeljak izjavio generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, posle predstavljanja kompanije na Forumu o energetskoj budućnosti Evrope u Ženevi.

- Za projekte u hidrosektoru nije teško naći investitore - kaže Marković.

- Do sredine decembra, stići će konačne ponude strateških partnera za Termoelektranu-toplanu „Novi Sad“. Za izgradnju TENT B3 nemamo rok u kojem moramo da nađemo partnera.

Prema rečima izvršnog direktora EPS Bratislava Čeperkovića, cena struje u Srbiji će porasti kada tržište bude otvoreno.

- EPS godišnje ulaže između 400 i 500 miliona evra u nove kapacitete - kaže on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik