Fiskalni savet procenjuje budžet

Bez autora
Jun 05 2011

Ministarstvo finansija Srbije pripremilo je okvirni državni budžet za 2012. godinu i dostavilo ga na procenu Fiskalnom savetu. Vlada Srbije je ispunila obavezu da sredinom maja Fiskalnom savetu dostavi izveštaj o fiskalnoj strategiji u 2012. godini, gde je projektovan budžetski deficit u narednoj godini, kao i kretanje plata i penzija, rashodi za investicije i subvencije.Ocenu vladine fiskalne strategije u narednoj godini, Fiskalni savet će uraditi u naredne dve nedelje i dostaviti je Skupštini Srbije.

Fiskalni savet procenjuje budžetMinistarstvo finansija dostavilo na procenu Fisklanom savetu okvirni budžet za sledeću godinu. Ocenu fiskalne strategije uradićemo u naredne dve nedelje i dostaviti je Skupštini, rekao predsednik saveta Pavle Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je Ministarstvo finansija Srbije pripremilo okvirni državni budžet za 2012. godinu i  dostavilo ga na procenu Fiskalnom savetu.

"Vlada Srbije je ispunila obavezu da sredinom maja Fiskalnom savetu dostavi izveštaj o fiskalnoj strategiji u 2012. godini, gde je projektovan budžetski deficit u narednoj godini, kao i kretanje plata i penzija, rashodi za investicije i subvencije", rekao je Petrović za agenciju Beta.

Ocenu vladine fiskalne strategije u narednoj godini, Fiskalni savet će uraditi u naredne dve nedelje i dostaviti je Skupštini Srbije, rekao je Petrović.

Vlada je ranije u maju objavljivala budžetski memorandum za narednu godinu i projekcije za sledeće dve godine, a o predloženom budžetu poslanici su se izjašnjavali krajem decembra,  podsetio je Petrović.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu, na osnovu kojih je krajem marta ove godine osnovan Fiskalni savet, predviđeno da Skupština ima veću ulogu u pripremi državnog budžeta.

Odbor za finansije raspravljaće o oceni Fiskalnog saveta o vladinom nacrtu budžeta i predviđenoj fiskalnoj strategiji, a u avgustu će Skupština Srbije usvojiti taj dokument.

Predlog okvirnog budžeta za 2012. godinu, kako je rekao Petrović, test je koji će pokazati da li se Vlada Srbije pridržava utvrđenog fiskalnog pravila o smanjenju budžetskog deficita.

"Fiskalni savet je, na osnovu okvirnih projekcija rasta bruto-domaćeg proizvoda u ovoj i narednoj godini, od tri, odnosno četiri odsto, procenio da bi u 2012. godini bio održiv budžetski deficit od 3,2 odsto BDP-a", rekao je Petrović.

Za 2011. godinu je planirani budžetski deficit 4,1 odsto BDP-a. "Bilo bi važno da se projektuje da u 2012. godini budžetski rashodi za investicije budu četiri odsto BDP-a", naglasio je Petrović.

Rast plata budžetskih korisnika i penzija u narednoj godini, kako je rekao Petrović, već je zakonom utvrđen i obračunavaće se u skladu sa rastom inflacije i BDP-a.

Fiskalni savet je izabran krajem marta ove godine i njegov prvi izveštaj se odnosio na ocenu fiskalnih kretanja u prvom tromesečju.

U tom izveštaju je navedeno da je deficit državnog budžeta u prva tri meseca u skladu sa ciljem, ali da postoje značajni rizici da se do kraja godine premaši utvrđena granica od 120 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik