Grad pomaže uvođenje „Hasapa”

Bez autora
Jun 07 2011

Grad će pomoći malim i srednjim preduzetnicima da u svojim objektima uspostave „Hasap” sistem (kontrola rizika i kritičnih tačaka proizvodnje). Za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara. Subvencije za uvođenje „Hasapa” podeljene su u dve faze.Za konsultantske usluge predviđene su subvencije od 200.000 dinara, a za sertifikaciju 500.000 dinara i jedan privredni subjekat ne može da konkuriše za obe. Rok za podnošenje prijava za dodelu subvencija je 13. jun.

Grad pomaže uvođenje „Hasapa”Grad će pomoći malim i srednjim preduzetnicima da u svojim objektima uspostave „Hasap” sistem (kontrola rizika i kritičnih tačaka proizvodnje).

Za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara.

– Subvencije za uvođenje „Hasapa” podeljene su u dve faze. Za konsultantske usluge predviđene su subvencije od 200.000 dinara, a za sertifikaciju 500.000 dinara i jedan privredni subjekat ne može da konkuriše za obe. Rok za podnošenje prijava za dodelu subvencija je 13. jun – rekla je Olivera Savović, gradski sekretar za privredu, a prenosi Tanjug.

Zakon o bezbednosti hrane predviđa uvođenje „Hasap” sistema za sve proizvođače hrane do 10. juna ove godine, ali je moguće da taj rok bude pomeren. Još je ranije upozoravano da bi strogi higijenski uslovi i standardi koje ovaj sistem predviđa, ali i visoka cena uvođenja mogli da budu preveliki zalogaj za male uslužne radnje. Kada je „Hasap” uvođen u Mađarskoj, gotovo trećina pekara preko noći je stavila katanac. Takva iskustva iz regiona nagovestila su da bi isto moglo da se dogodi i kod nas pa se zato već sada, nezvanično, pominje mogućnost da obaveza uvođenja „Hasapa” bude odložena.

Ali, bez obzira na moguće odlaganje, „Hasap” će kad-tad biti obaveza za sve proizvođače hrane, uključujući mesare, pekare, ugostiteljske objekte, kioske brze hrane, hotele, supermarkete...

Svi koji prave, prodaju i služe hranu moraće da počnu da uspostavljaju sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa.

– Glavni cilj „Hasapa” je da se uspostavi integrisani preventivnisistem koji osigurava bezbednost hrane u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, čime se doprinosi eliminisanju rizika ili njegovom smanjenju na nivo prihvatljiv po zdravlje ljudi, odnosno da osigura proizvodnju mikrobiološki ispravne hrane – objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Umesto tradicionalnog načina kontrole gotovih proizvoda, „Hasap” sistem preventivno deluje tako što se identifikuju rizične tačke proizvodnje, odnosno tačke u tehnološkom procesu u kojima može da dođe do kontaminacije proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik