Građani Srbije najmanje zaduženi

Bez autora
May 31 2011

Građani Srbije najmanje su zaduženi u poređenju ne samo sa zemljama regiona, nego i Evrope. Ukupna dugovanja po stanovniku iznose, prema njegovim rečima, 780 evra, od čega 700 evra za kredite, 26 evra za kreditne kartice, a za lizing ugovore 50 evra.To je neznatno više od zaduženosti u decembru prošle godine, koja je iznosila 750 evra, dok se u međuvremnu dug povećao, jer je i kurs evra pao. Bankarski sistem u Srbiji beleži umereni rast ukupne bilansne sume kapitala i kredita, ali je taj rast umeren zbog pada tražnje na domaćem i stranom tržištu, loših rezultata privrede i visoke inflacije.

Građani Srbije najmanje zaduženiU poređenju sa zemljama regiona, građani Srbije najmanje su zaduženi, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. Bankarski sistem u Srbiji beleži umereni rast, izjavio je Dugalić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da su građani Srbije najmanje zaduženi u poređenju ne samo sa zemljama regiona, nego i Evrope.

Ukupna dugovanja po stanovniku iznose, prema njegovim rečima, 780 evra, od čega 700 evra za kredite, 26 evra za kreditne kartice, a za lizing ugovore 50 evra.

To je neznatno više od zaduženosti u decembru prošle godine, koja je iznosila 750 evra, dok se u međuvremnu dug povećao, jer je i kurs evra pao.

Dugalić je rekao da bankarski sistem u Srbiji beleži umereni rast ukupne bilansne sume kapitala i kredita, ali da je taj rast umeren zbog pada tražnje na domaćem i stranom tržištu, loših rezultata privrede i visoke inflacije.

Iz tog razloga, NBS je bio prinuđen na primenu restriktivnije monetarne politike, što je imalo za posledicu rast kamatnih stopa.

"Na tržištu Srbije nije bilo monetarnih problema, već je inflacija dostigla deset procenata", rekao je Dugalić i naveo da je to je najveća inflacija u Evropi i da je bilo pokušaja da se anulira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik