Ipak aranžman sa MMF-om

Bez autora
Sep 25 2013

Premijer Ivica Dačić rekao je da Vlada želi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Ministar finansija Lazar Krstić pregovore o tome ne očekuje pre prvog tromesečja naredne godine. Krstić navodi i da će program reformi - javnosti biti predstavljen u naredne dve nedelje, ali da će efekti poreskih izmena biti vidljivi tek od 2015.Šta će se i kako menjati kad je reč o penzijama, Vlada će morati da usaglasi do sredine sledeće godine. Da će stručnjaci MMF-a doći u Beograd naredne nedelje, na novu procenu srpske ekonomije, potvrđuje i Vlada.

Ipak aranžman sa MMF-omVlada Srbije želi aranžman s MMF-om, kaže premijer Ivica Dačić. Pregovori početkom sledeće godine, najavljuje ministar finansija Lazar Krstić. Šta će se i kako menjati kad je reč o penzijama, Vlada će morati da usaglasi do sredine sledeće godine.

Premijer Ivica Dačić rekao je da Vlada želi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Ministar finansija Lazar Krstić pregovore o tome ne očekuje pre prvog tromesečja naredne godine. Krstić navodi i da će program reformi - javnosti biti predstavljen u naredne dve nedelje, ali da će efekti poreskih izmena biti vidljivi tek od 2015. Šta će se i kako menjati kad je reč o penzijama, Vlada će morati da usaglasi do sredine sledeće godine.

Da će stručnjaci MMF-a doći u Beograd naredne nedelje, na novu procenu srpske ekonomije, potvrđuje i Vlada. Iako su socijalistima i PUPS-u raniji saveti fonda o štednji, na primer zamrzavanjem plata i penzija, bili neprihvatljivi, Vlada je sada za aranžman s tom institucijom.

"Mi želimo da sklopimo aranžman sa MMF-om. Razgovaraćemo o tome, aranžman sa MMF-om je stvar pregovora", rekao je premijer Ivica Dačić.

Premijer je istakao da bi voleo da MMF nije prisutan u Srbiji, jer je prisustvo bilo koje svetske finansijske institucije znak da je u zemlji kriza.

O ulasku u novi aranžman sa MMF-om govorio je ministar finansija na Rojtersovom internet forumu.

"Mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om Srbija će razmotriti nakon usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije početkom oktobra. Ako se uđe u pune pregovore, to će biti u prvom kvartalu sledeće godine", kaže Krstić.

Iako su budžetski planovi prepravljeni samo pre neki mesec, ni ciljevi zacrtani rebalansom neće biti ostvareni - deficit će, potvrđuje ministar finansija, biti veći od planiranih 4,7 odsto BDP-a.

"Ministarstvo radi na tome da deficit održi ispod pet odsto BDP-a, a prognozirani javni dug do kraja godine je 65 procenata", kaže Krstić.

Minus u budžetu već je dostigao 130 milijardi dinara i do kraja godine biće 10 do 15 milijardi veći nego što je planirano, kažu stručnjaci i ističu da je to osnovni razlog što država i dalje mora da se zadužuje.

Milojko Arsić, ekonomista, kaže da se na domaćem tržištu mesečno zadužuje 150 do 200 miliona evra, što nije dovoljno.

"Jedino rešenje je da emituje veliku seriju evro-obveznica. Ono što je nepovoljno je da su trenutno nepovoljne okolnosti na svetskom tržištu kapitala, a performanse Srbije još su nepovoljnije", kaže Arsić.

Stručnjaci očekuju da država u oktobru emituje oko milijardu dolara obveznica i da za taj zajam plati kamatu i veću od sedam procenata. Međutim, ministar finansija očekuje da posle uspešne posete MMF-a i uz program reformi, Srbija dobije vetar u leđa za pristup novim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik