Jača izvoz BiH u Njemačku

Bez autora
Mar 09 2014

Njemačka je u prošloj godini bila na prvom mjestu među zemljama uvoznicama robe koja se proizvodi u BiH. Po ovom osnovu je najvažniji trgovinski partner BiH, izjavila je njemački ambasador u BiH Ulrike Marija Knoc, otvarajući u Sarajevu nove prostorije Njemačkih spoljnotrgovinskih komora.Ona je zvanicama iz privrednog života BiH rekla da bi u narednom periodu bilateralna trgovina trebalo da i dalje jača, kao i investicije Njemačke, što nije samo u interesu Njemačke, već i privrede BiH.

Jača izvoz BiH u NjemačkuNjemačka je u prošloj godini bila na prvom mjestu među zemljama uvoznicama robe koja se proizvodi u BiH...

Po ovom osnovu je najvažniji trgovinski partner BiH, izjavila je njemački ambasador u BiH Ulrike Marija Knoc, otvarajući u Sarajevu nove prostorije Njemačkih spoljnotrgovinskih komora.

Ona je zvanicama iz privrednog života BiH rekla da bi u narednom periodu bilateralna trgovina trebalo da i dalje jača, kao i investicije Njemačke, što nije samo u interesu Njemačke, već i privrede BiH.

Knocova je istakla da su protesti pokazali da je ekonomska situacija u BiH teška, te da bi bez angažmana firmi iz Njemačke ona sigurno bila još gora.

- Otvarajući nove prostorije Njemačkih spoljnotrgovinskih komora, želimo dodatno osnažiti podsticaj međusobnih privrednih odnosa. Organizovali smo niz manifestacija, uključujući i privredni forum u Širokom Brijegu, koji je imao veoma pozitivan odjek - rekla je Knocova.

Ona je podsjetila da su u UNITIC poslovom centru ranije nalazile i prostorije Ambasade Njemačke u BiH, te kancelarije brojih njemačkih firmi, koje su zainteresovane za dalju izgradnju privredne saradnje dvije zemlje.

Direktor Delegacije njemačke privrede u BiH Ginter Nojbert rekao je da su Njemačke spoljnotrgovinske komore prisutne u BiH već 15 godina, te da rastu aktivnosti ove kancelarije kako raste i prisustvo njemačke privrede na ovom tržištu.

- Naročito nam je drago što je, pored teške ekonomske situacije u svijetu, spoljnotrgovinska razmjena BiH porasla za pet posto, a razlog je tome što je izvoz iz BiH u Njemačku porastao za čak 12 posto - rekao je Nojbert, nagalašavajući da Njemačke spoljnotrgovinske komore imaju razvijenu saradnju sa privrednim komorama u BiH.

Nojbert smatra da će novo predstavništvo Njemačkih spoljnotrgovinskih komora omogućiti da se kvalitetnu uslugu njemačkim firmama zainteresovanim za tržište u BiH, ali i firmama iz BiH koje bi izvozile na njemačko tržište.

Njemačke spoljnotrgovinske komore su dio mreže koju čini 120 komora u više od 80 zemlja svijeta. Prisutne su u svim zemljama sa kojima Njemačka ima dobre trgovinske odnose i koje su za njemačke firme od izuzetnog značaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik