Javni poziv za zapošljavanje u KS: Ubrzane i jednostavnije procedure

Bez autora
Mar 18 2024

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u petak objavila “Javni poziv za zapošljavanje i samozapošljavanje za 2024. godinu”.

Javni poziv u sebi sadrži šest programa za zapošljavanje za koje je izdvojeno rekordnih 11.608.623,00 KM, te jedan program samozapošljavanja za koji je izdvojeno 1.400.000, 00 KM.

U odnosu na prethodne godine, ove godine je procedura ubrzana i pojednostavljena. Za prijavu neophodno je samo osnovna dokumentacija, a nezaposlene mogu odmah zaposliti, bez čekanja završetka procedure, tako da su procedure značajno jednostavnije u odnosu na prošlu godinu.

Novoimenovana direktorica JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Amina Džonlagić, je istakla da se ove godine vodilo računa da se raspiše takav poziv koji će pružiti istu šansu svim nezaposlenim osobama i obezbijediti im posao u narednom periodu, no da je najveći prioritet zapošljavanje mladih ljudi i stvaranje uvijeta za njihov ostanak u Bosni i Hercegovini.

“Kao neko ko dolazi iz realnog sektora i neko ko podstiče poduzetništvo, koje je uz obrazovanje te investicije temelj i ključ uspješne, konkurentne bosanskohercegovačke privrede, podupirem ideju pokretanja vlastitog poslovanja i mislim da tržište nudi mogućnost za opstanak u poslovnom svijetu svakom ko se potrudi da svoju poslovnu ideju i realizuje", kaže Džonlagić za Biznis.ba.

S tim u vezi, za program samozapošljavanja ove godine je izdvojeno 1.480.000, 00 KM te će Služba nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom i registruju samostalnu djelatnost, na ime troškova registracije, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.200,00 KM, za isplatu plata i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa ili uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Više informacija o Javnom pozivu možete pronaći na zvaničnoj web stranici JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo:

https://szks.ba/javni-pozivi/

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik