Kazne za firme koje ne recikliraju

Bez autora
May 11 2011

Svim proizvođačima koji nisu ispunili zakonsku obavezu da recikliraju ambalažu prete visoke novčane kazne. Značajan broj privrednika nije ispunio tu obavezu. Inspekcija će krenuti u kontrolu sledeće nedelje i biće izuzetno rigorozna u naplati kazni, koje nisu male.Po zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu, svaki proizvođač, uvoznik, paker, punilac ili isporučilac dužan je da reciklira pet odsto ambalaže koju je iskoristio u toj godini, dok je za sledeću godinu ta obaveza duplo viša.

Kazne za firme koje ne reciklirajuSvim proizvođačima koji nisu ispunili zakonsku obavezu da recikliraju ambalažu prete visoke novčane kazne, najavljuju iz Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje.

„Značajan broj privrednika nije ispunio tu obavezu. Inspekcija će krenuti u kontrolu sledeće nedelje i biće izuzetno rigorozna u naplati kazni, koje nisu male“, kažu u Ministarstvu za Ekonom:east.

Po zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu, svaki proizvođač, uvoznik, paker, punilac ili isporučilac dužan je da reciklira pet odsto ambalaže koju je iskoristio u toj godini, dok je za sledeću godinu ta obaveza duplo viša. Preduzeća tu obavezu mogu da prepuste ovlašćenim sistemima za upravljanje otpadom.

Kazne za sisteme su do milion dinara, dok svaka firma članica sistema dodatno plaća 30,4 dinara po kilogramu za svaki procenat koji nije reciklirala. Za firme koje se same brinu o reciklaži kazna je 38,4 dinara po kilogramu za svaki procenat ambalaže koji nije recikliran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik