Ko je kupio IMR? Nekadašnji gigant je procenjen na 24,6 miliona, a prodat za 9,3 miliona konzorcijumu dve manje firme

Bez autora
Oct 22 2019

Jedan od najvećih proizvodnih giganata u bivšoj Jugoslaviji, Industrija motora Rakovica, našao je kupca - konzorcijum dve firme iza kojih stoji Zvonko Gobeljić, suvlasnik beogradskog Ekonomskog instituta.On će ubuduće gazdovati kompanijom koja je nekada zapošljavala 7.000 radnika, a danas je u stečaju i poseduje vrednu imovinu u beogradskoj opštini Rakovica koju čini 47 objekata na površini od 75.000 kvadratnih metara. Konzorcijum koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda, kupili su IMR za 9,3 miliona evra, naspram prvobitno procenjena 24,6 miliona.

Ko je kupio IMR? Nekadašnji gigant je procenjen na 24,6 miliona, a prodat za 9,3 miliona konzorcijumu dve manje firmeJedan od najvećih proizvodnih giganata u bivšoj Jugoslaviji, Industrija motora Rakovica (IMR), našao je kupca - konzorcijum dve firme iza kojih stoji Zvonko Gobeljić, suvlasnik beogradskog Ekonomskog instituta.

On će ubuduće gazdovati kompanijom koja je nekada zapošljavala 7.000 radnika, a danas je u stečaju i poseduje vrednu imovinu u beogradskoj opštini Rakovica koju čini 47 objekata na površini od 75.000 kvadratnih metara.

Konzorcijum koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda, kupili su IMR za 9,3 miliona evra, naspram prvobitno procenjena 24,6 miliona.

Institut za izgradnju grada je osnovan u Beogradu, na Vračaru, pre nepunih godinu dana – 26. novembra 2018. sa osnovnim kapitalom od 50.000 dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre, stopostotni vlasnik ovog Instituta je Privredno društvo za proizvodnju predformi i boca od PET granulata – „Ekstra – Pet“ iz Beograda.

Jedini vlasnik ove kompanije je firma „Velkan Trading Limited“ iz Nikozije (Kipar). Prema zvanično dostupnim informacijama direktor ove firme na Kipru je Zvonko Gobeljić koji je suvlasnik Ekonomskog instituta u Beogradu sa udelom od oko 47 odsto.

Pretežna delatnost Instituta za izgradnju grada je istraživanje i razvoj u prirodnim i tehničko-tehnološkim naukama, a kao direktor je upisan Radomir Mimović.

Za prošlu godinu Institut je APR-u dostavio izjavu o neaktivnosti.

Kompanija „Ekstra – Pet“ je osnovana 1999. godine i u prošloj godini je imala 17 zaposlenih. Pretežna delatnost ovog preduzeća je proizvodnja ambalaže od plastike, a direktor je takođe Radomir Mimović.

Na osnovu finansijskog izveštaja za prošlu godinu „Ekstra-Pet“ je svrstan u mala preduzeća, sa ostvarenom neto dobiti od nepunih 12 miliona dinara. Godinu dana ranije profit je bio 20 miliona dinara.

Drugi član konzorcijuma koji je kupio IMR , firma „Hempro“, je akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu osnovano još 1945. u Beogradu. Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti Zvonko Gobeljić je najveći pojedinačni akcionar i u ovoj kompanji sa udelom od 66 odsto. Takođe, u kompaniji "Hempro" firma Ekstra pet, koja je vlasnik Instituta za izgradnju grada, je suvlasnik sa udelom od 23 odsto.

Pretežna delatnost preduzeća Hempro je iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima, a generalni direktor je Nebojša Babović.

U prošloj godini imalo je 5 zaposlenih lica, a ostvarilo je neto dobit od 22,7 miliona dinara, što je nešto manje nego godinu dana ranije (25,3 miliona).

Vrednost Industrije motora Rakovica procenjena je na 2,9 milijardi dinara , a prihvaćena je ponuda u visini od 1,1 milijardu dinara.

Sedam hala, 47 objekata...

Najvažnija imovina IMR je poslovni kompleks u beogradskoj opštini Rakovica, gde se u krugu fabrike nalazi 47 objekata, pored ostalog sedam povezanih hala sa 15 objekata i sedam magacina i skladišta na ukupno 75.000 metara kvadratnih.

Imovina IMR-a su i samački hotel i upravna zgrada u Rakovici, ali i izdvojeni proizvodni kompleks u zlatiborskom selu Šljivovica, odnosno kompleks na lokaciji Ljubiš.

Kompleks u mestu Šljivovica prostire se na sedam hektara i 84 ara, a drugi u mestu Ljubiš, na 1.152 kvadrata. I ova dva kompleksa imaju kotlarnice, trafostanice, a na lokaciji u Šljivovice postoji i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

IMR je u stečaju od 4. aprila 2017. godine.

Industrija motora Rakovica, nekadašnji proizvodni gigant upošljavao je više od 7.000 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik