Koliko firme u Srbiji košta zaštita od korone?

Bez autora
Jul 15 2020

Epidemiološka situacija sa virusom korona otežava poslovanje mnogim preduzećima, a kao dodatni trošak sada imaju i izdatke za sredstva neophodna za poštovanje epidemioloških mera.

Firme su dužne da radnicima obezbede maske, rukavice, neke obezbeđuju i gorivo za privatni prevoz, dezinfekciju radnog prostora..., a sve to košta.

Prema podacima članica Udruženja za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti PKS, firme koje se bave dezinfekcijom prostora rade dezinfekciju po metru kubnom prostora, a prskanje se vrši do visine od 2,4 metra jer do te visine može da deluje sredstvo.

Preporuka je da se prostor dezinfikuje minimum jednom do dva puta nedeljno, a cena po kojoj se radi dezinfekcija prostora je oko 35 dinara po kubnom metru.

Vlasnik firme za proizvodnju čarapa ''Panon'' u Vrčinu Milan Vukašinović, kaže da ova firma koja posluje 27 godina beleži pad proizvodnje i za 10 do 15 odsto zbog smanjene prodaje i povećanja proizvodnih troškova, ne drastično, kao i izdvajanja za zaštitna sredstva.

"Troškovi na dnevnom nivou su kao da imamo još jednog zaposlenog'', kaže Vukašinović za Tanjug i dodaje da zapošljavaju 24 radnika. On ističe da je firma iskoristila pomoć države od tri minimalca, i napominje da bez toga ne bi mogli da nastave da posluju istim kapacitetom.

''Nismo osetili drastičan, ali ipak beležimo pad u potražnji. Kada smo bili u vanrednom stanju, prodaja se drastično smanjila, imamo online prodaju, ali to ne može da zameni klasičnu'', kaže Vukašinović.

Ističe da nijedan zaposleni nije bio zaražen korona virusom, ali da je trenutno jedan radnik u samoizolaciji jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Firma ''Panon'' proizvodi čarape za decu i odrasle, a izvoze u Dansku, Veliku Britaniju i zemlje regiona.

I firma Medifarm plast iz Pančeva koja se već više od dve decenije bavi proizvodnjom medicinsko-farmaceutske ambalaže i snabdeva apoteke, susreće se sa sličnim problemima.

Kako kaže njen vlasnik Miodrag Grba, organizovanje rada u novonastalim okonostima zahteva mesečno izdvajanje u visini jedne plate.

Toliko, po njegovoj računici, mesečno košta dezinfikovanje radionica, nabavka maski i rukavice za zaposlene, gorivo za njihov dolazak na posao sopstvenim prevozom zbog rizika u gradskom prevozu...

Ističe da u radionici imaju dovoljno prostora da zaposleni mogu da drže propisani razmak kako eventualno ne bi došlo do širenja virusa i kaže da su zaposlili nedavno još dva nova radnika, pa ih sada ima devetoro.

Grba dodaje da je teško naći radnike, i da tokom letnjih meseci neće biti lako organizovati proizvodnju zbog godišnjih odmora, ali je svestan da nisu bili ugroženi kao neki drugi sektori, jer su imajući u vidu sve okolnosti imali veću potražnju tokom krize.

- Mi bismo voleli da radimo ovako kad je normalno, ne samo kad je vanredna situacija, kaže Grba.

Navodi da je od velike pomoći u ovako teškoj situaciji bila pomoć države u isplati tri minimalca.

Pre nedelju dana isplaćen je treći poslednji, a Grba kaže da u narednom periodu neće biti lako, ali da veruje da će se snaći i izboriti sa teškom situacijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik